Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Turbo zdrowa ryba praktycznie bez tłuszczu i ości. Teraz kupisz ją tanio w Biedronce
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.08.2024 13:47

Turbo zdrowa ryba praktycznie bez tłuszczu i ości. Teraz kupisz ją tanio w Biedronce

wędzony karmazyn
Fot. Shutterstock/Krasowit

Jedna z promocji z gazetki Biedronki to świetna okazja by spróbować rzadkiego gatunku ryby. W ofercie znajduje się bowiem karmazyn – ryba z północnego Atlantyku o niezwykle bogatych właściwościach odżywczych. Teraz można kupić ją taniej.

Promocja karmazyna

Karmazyna spotkać można w sklepach raczej od czasu do czasu niż regularnie. W dyskontach przeważnie sięgamy po jego lepiej znanych, choć dalekich krewnych. Tym razem w obniżonej cenie można w Biedronce upolować także makrelę, pstrąga czy łososia. Jednak warto sięgnąć właśnie po karmazyna.

Filet bez skóry w stugramowym opakowaniu kosztuje do poniedziałku 4,19 zł. Niemal 42 zł za kilogram sprawia, że nie jest to najtańsza ryba w ofercie. Jednak charakterystyczny smak i niezwykłe właściwości zdrowotne uzasadniają włączenie jej do rodzinnej diety

tuszki karmazyna

Henia rozbiła bank tym przepisem na placki. Aż trudno uwierzyć, co dodała do masy ziemniaczanej

Niezwykle zdrowy karmazyn

Karmazyn to ryba chłodnych wód oceanicznych. Poławia się go w północnym Atlantyku, w okolicach Grenlandii i Islandii. Swoją nazwę zawdzięcza różowawemu ubarwieniu – wyraźnemu na skórze, bardziej delikatnemu na mięsie. Jej zawartość tłuszczu waha się w dużym zakresie, ale jest uważana za rybę całkiem chudą. Warto jednak pamiętać, że rybne tłuszcze nienasycone to zdrowe uzupełnienie naszej diety.

Karmazyn jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, selenu i fosforu. Przede wszystkim jednak mamy w nim aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm potrzebuje, ale sam nie produkuje. Sięgamy po niego dla uzupełnienia witamin z grupy B, a także wit. D, której tak potrzebujemy w zimowych miesiącach przy niskim nasłonecznieniu.

Pieczony i wędzony

Wiele gospodyń ucieszy się, że karmazyn nie wymaga żadnych szczególnych technik kulinarnych. Można zwyczajnie usmażyć go, albo jeszcze lepiej upiec z plasterkiem cytryny, czosnkiem i pieprzem cayenne. W sklepach można też napotkać ten gatunek ryby w wersji wędzonej. Skóra niezwykle łatwo odchodzi od tuszy, a ryba nie ma zbyt wielu ości.

Za sięgnięciem po karmazyna do lodówek Biedronki przemawia jednak więcej niż tylko pieniądze. Jak konsekwentnie pokazują badania, Polacy jedzą za mało – i coraz mniej – ryb. Te zaś są niezbędnym składnikiem naszej diety. Jako przyczyny wskazuje się między innymi wzrost cen jedzenia. Skoro więc jest promocja, warto z niej skorzystać.

Wypróbuj też przepisy na dżem z papryki i zupę soczewicową.

przyprawiony karmazyn