Smakosze.pl Przepisy Ułóż warstwami ryż, mięso i kapustę. Zapiekanka gołąbkowa to hit w moim domu
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Ułóż warstwami ryż, mięso i kapustę. Zapiekanka gołąbkowa to hit w moim domu

29 lipca 2024

Ten przepis to radykalne uproszczenie konceptu gołąbków. Przygotowujemy je w postaci zapiekanki. Dostajemy więc wszystko, czego można oczekiwać od tego mięsno-kapuścianego przysmaku, ale bez kuchennego trudu.

Zapiekanka z gołąbków

Trudno skomentować ten przepis inaczej niż słowem „genialna”. W końcu co jest najgorszego w gołąbkach ? Przecież nie smak ani skład, a pewien szkopuł w przygotowaniu.

R ozbieranie kapusty, parzenie liści, zawijanie farszu i gotowanie to czynności, które pochłaniają całą przestrzeń kuchni. Nie oszukujmy się, można dojść w nich do pewnej wprawy, ale nikt chyba nie skarżyłby się na uproszczenie procedury. Oto i ono! Pozwala zachować uwielbiany gołąbkowy smak bez całego bałaganu przygotowań.

masa mięsna na zapiekankę
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Nacinam parówki, kładę na patelni i dodaję żółtka. Jak dla mnie nie ma lepszego śniadania

Zapiekanka jak gołąbki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Warto wracać do tego przepisu w sezonie na młodą kapustę . Błyskawicznie się gotuje i ma mnóstwo kapuścianego smaku.

Składniki

  • 600 g kapusty
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g białego ryżu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Tłuszcz do smażenia

Ryż i mięso w zapiekance

Kapustę kroimy w niezbyt drobne kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, również bez rozgotowywania. Cebulę podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Składniki odstawiamy do wystudzenia.

Mięso przenosimy do miski. Dodajemy jajko, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz. Mieszamy razem z jajkiem. Dodajemy wystudzony ryż oraz cebulę i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę z ok. ⅓ kapusty . Na nią wykładamy połowę mięsnej masy. Zalewamy połową passaty.

Na zapiekance układamy kolejne warstwy: połowę pozostałej kapusty, drugą połowę mięsa, resztę kapusty. Wszystko zalewamy drugą połową passaty. Posypujemy majerankiem, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Na ostatnie 10 minut zapiekania zdejmujemy przykrywkę.

Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i ciastka bananowe z ciasta francuskiego .

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Sposób na tę turecką jajecznicę poznałem na wakacjach. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczna
Ten dżem to prawdziwy przebój do naleśników. Jego główny składnik zaskakuje każdego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy