Upiekłam dzisiaj karkówkę po zbójnicku na 2 dni. Ciągle brali dokładki i nie zostało nic na jutro
Zrobiłam pyszną karkówkę po zbójnicku. To wyśmienite danie cieszyło się takim powodzeniem, że zniknęło z talerzy w mgnieniu oka. Polecam przepis na soczyste mięso z piekarnika z warzywami i wyśmienitym sosem.
Karkówka po zbójnicku znika z talerzy
Postanowiłam upiec na obiad karkówkę. Zakładałam, że to danie wystarczy na 2 dni. Jednak byłam zaskoczona, bo moja rodzina spałaszowała tę pyszną potrawę raz- dwa . Nic nie zostało na drugi dzień. Jednak wcale się nie dziwię, bo karkówka pieczona z dodatkiem warzyw i smacznego sosu jest nie lada rarytasem.
Gwarantuję wam, że potrawa będzie cieszyć się dużym powodzeniem. Każdy będzie chciał dokładki, a wszystko dlatego, że mięciutka i aromatyczna karkówka rozpływa się w ustach. Taki obiad jest przysmakiem dla małych i dużych smakoszy. Polecam przepis na tę znakomitą potrawę.
Jak zrobić karkówkę po zbójnicku?
Składniki:
- 700 g karkówki
- 3 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółtka
- 4 ogórki konserwowe
- 200 g pieczarek
- mąka
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 200 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki keczupu
- 1 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie karkówki po zbójnicku zaczynamy od pokrojenie mięsa oraz posypania go solą i pieprzem z dwóch stron. Plastry obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony 2 minuty.
Teraz układamy w naczyniu żaroodpornym i przygotowujemy warzywa.
Kroimy je i układamy warstwami na plastry karkówki. Robimy sos z wody, posiekanego czosnku, musztardy, keczupu, koncentratu i przypraw. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy mięso z warzywami. Przykrywamy i wstawiamy do 180 stopni na 2 godziny. Ważne, by po upływie 1 godziny zamieszać i piec dalej bez przykrycia.
Karkówka po zbójnicku, czyli pyszna i soczysta
Tak przyrządzoną karkówkę możemy podawać z ziemniakami i buraczkami. Będzie smakować z ulubioną surówką lub bez nich, bo sos jest pełen warzyw . Mięso jest niesamowicie soczyste i mięciutkie. Smakuje znakomicie z sosem, który podkreśla smak mięsa.
Polecam ten przepis, bo efekt smakuje każdemu. Danie jest tak smaczne, że szybko znika z talerzy. Każdy chce dostać kolejną porcję karkówki po zbójnicku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić karkówkę w sosie własnym. Podawaliśmy też przepis na to mięso od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: IG/@annascooking_