Z kilku składników zrobisz obiad na 2 dni. Piekę taką zapiekankę, gdy nie mam czasu na gotowanie
Prosta zapiekanka z ziemniaków i boczku jest idealna na obiad. Wykonacie ją sprawnie, a wystarczy na więcej niż jeden posiłek. Danie nie jest też drogie, dlatego warto spróbować.
Zapiekanka na obiad dla rodziny
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, często przygotowuje zapiekankę. Do tego dania, możemy wykorzystać niemal wszystko, co znajdziemy w lodówce, a zazwyczaj trafiają tam z warzywa, mięsa, sera i makaronu lub ziemniaki.
W dzisiejszej propozycji postawimy właśnie na te ostatnie i sporządzimy smakowity sos, który dobrze połączy je z pozostałymi składnikami. Czytacie dalej, by poznać szczegóły przepisu.
W zimne dni zawsze gotuję tę zupę cygańską. Idealnie rozgrzewa i syci na długie godzinyPrzepis na obiad na kilka dni
Sycąca i tak smaczna, że mało kto jej odmówi — taka jest zapiekanka z ziemniakami i boczkiem. Składniki nie kosztują wiele i jeszcze przygotowanie jest proste. Trzeba spróbować.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 1 większa cebula
- 2 duże jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 150 g sera żółtego
- pół łyżeczki rozmarynu lub tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Z kilku składników zrobicie naprawdę smaczne danie dla całej rodziny, a zajmie wam to mniej niż godzinę. Zerknijcie na zamieszczoną poniżej instrukcję i sprawdźcie jakie to proste.
Jak zrobić obiad z na kilka dni? Postawcie na zapiekankę
Zaczynam od obrania ziemniaków i podgotowania ich w osolonej wodzie przez 15 minut. Jeśli są duże, warto przeciąć je na pół lub nawet na 3 części. Po odcedzeniu, warzywo studzę i kroję w niezbyt grube plastry.
Połowę układam w posmarowanym cienką warstwą oleju naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20 cm x 30 cm. Teraz robię farsz. Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką rumienię pokrojony w kostkę boczek, a następnie wrzucam do niego posiekaną cebulę.
Doprowadzam do zeszklenia warzywa i zdejmuję patelnię z kuchenki. Połowę od razu układam na ziemniakach, a następnie posypuję połową startego na tarce o większych oczkach sera żółtego. Powtarzam układanie ziemniaków i posypuje warzywo serem.
Jajka wbijam do miski, wsypuję rozmaryn oraz słodką paprykę i wlewam śmietankę. Mieszam, a na koniec doprawiam masę odrobiną soli i solidną porcją pieprzu. Sos wlewam do zapiekanki, a następnie układam jeszcze pozostałą porcję mięsa z cebulą.
Przykrywam naczynie żaroodporne i piekę danie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po tym czasie usuwam pokrywkę i przyrządzam jeszcze przez 10 minut.
Jak podać zapiekankę z boczkiem?
Danie nie wymaga już dodatków, a warto je zjeść na ciepło. Jeśli chcecie, by posiłek był zdrowszy, zaserwujcie surówki — najlepsze będą te soczyste np. z marchewki czy kapusty kiszonej.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zapiekanki nie tylko na obiad. Sprawdźcie jak przygotować sycącą wersję z makaronem i kiełbasą. Być może skusi was też klasyk PRL, czyli zapiekanka na bułce z pieczarkami i serem.