Upycham marchewkę do słoików i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego do kanapek
Kiszona marchewka to nie tylko pyszny, lecz także zdrowy wybór. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kiszonej kapusty czy ogórków. Warto wprowadzić ją do swojej diety, traktując jako smaczną przekąskę oraz cenne źródło witamin, minerałów i kwasu mlekowego. Jak przygotować idealną marchewkę w zalewie i dlaczego warto ją jeść? Przekonajcie się sami.
Dlaczego warto jeść kiszona marchewkę?
Kiszona marchewka w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Nie tylko ze względu na swój prawdziwy i oryginalny smak, ale również dlatego, że jest bardzo zdrowa . Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki i kapustę, ale także właśnie marchew czy nawet pomidory oraz rzodkiewkę .
Kiszona marchewka jest niesamowicie zdrowa . Zawiera wiele witamin i minerałów, a także jest bogata w wartości odżywcze. Do tego zawiera kwas mlekowy, co jest efektem procesu kiszenia .
Jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin C, E i K . Do tego ma w sobie takie minerały jak cynk, potas, magnez czy żelazo , a mają one kluczowy wpływ na nasze zdrowie.
Ponadto marchewka kiszona wspiera odporność , a także chroni nasz organizm przed szkodliwymi bakteriami. Do tego chroni florę jelitową przed namnażaniem się patogenów i poprawia szczelność jelit .

Marchewka kiszona świetnym wsparciem dla organizmu
Warto zrobić kiszoną marchewkę, bo dzięki spożyciu takiego przysmaku bardziej zadbamy o nasze zdrowie . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 6 szklanek wody
- 2 czubate łyżki soli
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 20 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- mały kawałek chrzanu
- koper
- czosnek
- wyparzone słoiki
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować kiszoną marchewkę?
Przygotowanie takiej przekąski nie jest trudne, a za to bardzo wspomoże nasze zdrowie .
W pierwszej kolejności obieramy marchew ze skórki , myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie umieszczamy plasterki marchewek w słoiku do 4/5 wysokości i przekładamy czosnkiem , zielem angielskim, pieprzem oraz liśćmi laurowymi . W kolejnym kroku zalewamy ją solą rozpuszczoną w wodzie i dokładnie zakręcamy.

Proces kiszenia się warzyw trwa około 5-7 dni . Wszystko zależy od temperatury otoczenia. Tak przygotowana kiszona marchewka koniecznie musi być przechowywana w lodówce.

Sprawdź ulepszony przepis na chleb w jajku od Strzelczyka . Zobacz, co oznacza metaliczny połysk na wędlinie .