Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jem kilka dziennie, nie mam ochoty na słodkie. Działa cuda na organizm
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.02.2025 16:56

Jem kilka dziennie, nie mam ochoty na słodkie. Działa cuda na organizm

Różne oliwki w salaterce
Fot. Canva

Jeśli mamy ochotę zjeść coś słodkiego, nie musimy koniecznie sięgać po słodycze. Bo przecież można jeść smacznie i jednocześnie zdrowo prawda? Wtedy z pomocą przychodzą oliwki. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie korzyści niosą za sobą te małe pyszne owoce. 

Wpływ oliwek na nasze zdrowie

Warto jeść oliwki, ponieważ mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Ze względu na swoje właściwości wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo warto je wprowadzić do swojej diety, ponieważ zmniejszają one ryzyko chorób serca, miażdżycy czy udarów mózgu. Oliwki mają w sobie również wiele mikroelementów takich jak żelazo czy wapń, a także witaminę B

Drzewa oliwne, z których pochodzą oliwki, są uprawiane w okolicach Morza Śródziemnego, a także w Chinach, Australii, Indiach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w państwach Ameryki Południowej. 

Oliwki rosnące na drzewie
Fot. Canva
Tłusty Czwartek opóźniony, w tym roku wypada kilka tygodni później. Powód jest banalny

Jakie oliwki najlepiej wybrać?

Ciekawostką jest to, że zarówno zielone jak i czarne oliwki pochodzą z tego samego drzewa oliwnego. Natomiast ich różnica w kolorze wynika przede wszystkim z czasu zbioru oraz poziomu dojrzałości owoców. Zielone oliwki są zbierane w momencie, kiedy nie są jeszcze dojrzałe, za to czarne oliwki charakteryzują się pełną dojrzałością. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na to, które są zdrowsze. Zależy to bowiem od wielu czynników. Pewne jest jednak to, że oba rodzaje oliwek wyróżniają się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi i kulinarnymi. 

Jakie zastosowania w kuchni mają oliwki?

Przede wszystkim oliwki świetnie pasują do różnego rodzaju sałatek. Często są też fantastycznym dodatkiem do przystawki, w której towarzyszą takim produktom jak ser czy wędliny. Oczywiście gdyby nie oliwki to nie byłoby też oliwy, która jest wykorzystywana w wielu potrawach. Co więcej, te słodkie owoce sprawdzają się także, jako świetny dodatek na pizzy oraz w daniach z makaronu. 

Ponadto oliwki znajdziemy także w smakowitych przepisach z owocami morza. Ciekawostką jest to, że czarne oliwki, które charakteryzują się łagodniejszym smakiem, są również idealne do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym focaccii. 

Warto wybrać oliwki jako słodką przekąskę przede wszystkim ze względu na ich właściwości, ale również przez to, że są po prostu smaczne.

Czarne i zielone oliwki obok siebie
Fot. Canva

Sprawdź przepis na domową szynkę. Zobacz, jak zrobić ciasto „Marlenka”.