Smakosze.pl Przepisy „Utopił" ziemniaki i ugotował do miękkości. W kilka chwil przemienił je w doskonałą przekąskę
Instargram @matteo.brunetti.real

„Utopił" ziemniaki i ugotował do miękkości. W kilka chwil przemienił je w doskonałą przekąskę

19 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Myślicie, ze o ziemniakach wiecie wszystko? Koniecznie sprawdźcie ten prosty patent na doskonałą przekąskę. Wystarczy kilka składników, aby z popularnego warzywa wyczarować małą ucztę. Każdy, kto spróbuje, poprosi o przepis.

Ziemniaki mogą stanowić bazę do zaskakującej potrawy

Focaccina z ziemniaków jest bardzo prosta do przyrządzenia. Potrzebujesz jedynie warzyw, sera i kilku przypraw. Z połączenia składników powstaje proste ciasto, w które następnie zawijamy mozarellę. Wystarczy usmażyć całość i gotowe.

Do przygotowania ciasta z ziemniaków potrzebna jest skrobia kukurydziana. Można ją bez przeszkód zastąpić też łatwiej dostępną, ziemniaczaną. Nadzienie stanowi idealne pole do smakowitych modyfikacji. Oryginalną recepturę przygotował Matteo Brunetti z MasterChefa którego powyższe zdjęcia pochodzą z jego Instagrama.

Tłumy ludzi na polach pełnych owoców. Plantatorzy nie kryją swoich reakcji

Przepis na obłędną przegryzkę z ziemniaków

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 100g skrobia kukurydziana
  • 100-150g mozzarella do pizzy
  • Sól, pieprz, oliwa
  • Rozmaryn do dekoracji

Najlepsza foccacina z ziemniaków z nadzieniem serowym

Ziemniaki na foccacinę obierz . Włóż warzywa do garnka z osoloną wodą. Ugotuj, aż będą bardzo miękkie, a następnie odcedź je i rozgnieć na puree .

Do masy z ziemniaków dodaj skrobię . Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, dolej nieco oliwy. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta . Podziel je na porcje i ugnieć na niewielkie okrągłe placuszki średnicy ok. 8 cm .

Mozarellę pokrój w dość drobną kostkę . Ser nakładaj na każdy placuszek i zamykaj całość w zgrabne krążki . Foccacinę smaż z każdej strony na złocisty kolor na mocno rozgrzanej oliwie . Obłędna przekąska z ziemniaków najlepiej smakuje podana od razu po zdjęciu z patelni. Z ziemniaczanego ciasta zrobisz też najlepsze knedle z owocami . Młode warzywa gotuje się w zupełnie inny sposób, aby zachowały pełnię smaku .

Źródło: Instagram @matteo.brunetti.real

Wziął w rękę 2 kawałki karkówki i coś mu nie pasowało. Biedronka tak to skomentowała
„Jedzenie dla wszystkich"- powiedział i zniknął. Polityk nie zapłacił w restauracji ani grosza
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy