„Utopił" ziemniaki i ugotował do miękkości. W kilka chwil przemienił je w doskonałą przekąskę
Myślicie, ze o ziemniakach wiecie wszystko? Koniecznie sprawdźcie ten prosty patent na doskonałą przekąskę. Wystarczy kilka składników, aby z popularnego warzywa wyczarować małą ucztę. Każdy, kto spróbuje, poprosi o przepis.
Ziemniaki mogą stanowić bazę do zaskakującej potrawy
Focaccina z ziemniaków jest bardzo prosta do przyrządzenia. Potrzebujesz jedynie warzyw, sera i kilku przypraw. Z połączenia składników powstaje proste ciasto, w które następnie zawijamy mozarellę. Wystarczy usmażyć całość i gotowe.
Do przygotowania ciasta z ziemniaków potrzebna jest skrobia kukurydziana. Można ją bez przeszkód zastąpić też łatwiej dostępną, ziemniaczaną. Nadzienie stanowi idealne pole do smakowitych modyfikacji. Oryginalną recepturę przygotował Matteo Brunetti z MasterChefa którego powyższe zdjęcia pochodzą z jego Instagrama.
Przepis na obłędną przegryzkę z ziemniaków
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 100g skrobia kukurydziana
- 100-150g mozzarella do pizzy
- Sól, pieprz, oliwa
-
Rozmaryn do dekoracji
Najlepsza foccacina z ziemniaków z nadzieniem serowym
Ziemniaki na foccacinę obierz . Włóż warzywa do garnka z osoloną wodą. Ugotuj, aż będą bardzo miękkie, a następnie odcedź je i rozgnieć na puree .
Do masy z ziemniaków dodaj skrobię . Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, dolej nieco oliwy. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta . Podziel je na porcje i ugnieć na niewielkie okrągłe placuszki średnicy ok. 8 cm .
Mozarellę pokrój w dość drobną kostkę . Ser nakładaj na każdy placuszek i zamykaj całość w zgrabne krążki . Foccacinę smaż z każdej strony na złocisty kolor na mocno rozgrzanej oliwie . Obłędna przekąska z ziemniaków najlepiej smakuje podana od razu po zdjęciu z patelni. Z ziemniaczanego ciasta zrobisz też najlepsze knedle z owocami . Młode warzywa gotuje się w zupełnie inny sposób, aby zachowały pełnię smaku .
Źródło: Instagram @matteo.brunetti.real