Uwielbiana zupa naszych babć. Gotowały ją częściej niż rosół, czy ogórkową
W Polsce przyjęło się, że jeśli obiad składa się z dwóch dań, to tym pierwszym najczęściej jest rosół. Nic dziwnego, jest on naprawdę smaczny i idealnie nadaje się na niedzielny przysmak przed daniem głównym. Na pewno jest też wielu sympatyków zupy pomidorowej, ogórkowej czy kalafiorowej. Jedna została troszkę zapomniana, a przecież jest przepyszna.
Zalewajka, czyli zupa naszych Babć.
Zalewajka to z pewnością zupa , którą bardzo często kiedyś gotowały nasze Babcie, a może i nadal gotują. Coraz rzadziej się jednak słyszy o tej zupie, a cała uwaga skupia się na innych. Cały czas na topie jest oczywiście rosół, żurek czy pomidorowa , ale coraz bardziej popularne stają się również np. zupa cytrynowa, pieczarkowa czy też wszelkiego rodzaju kremy np. z dyni, pomidorów czy brokułów .

Zalewajka - zupa, która przywołuje wspomnienia
Tradycyjna zalewajka nie dość, że jest smaczna , to również prosta w przygotowaniu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 szklanka zakwasu żurowego
- kostka rosołu z kury
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- 300 g ziemniaków
Jak ugotować zalewajkę?
W pierwszej kolejności obieramy i myjemy ziemniaki . Następnie kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Około 1,5 litra wody powinno być w garnku . Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Podczas gdy ziemniaki będą się gotować, kroimy cebulę i boczek w kostkę. Najpierw wrzucamy na patelnię boczek, aby się wytopił , a później dokładamy cebulkę i smażymy, aż się zarumieni.
Do gotującej się zupy dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę .
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dorzucamy do nich stopione skwarki powstałe z boczku oraz zarumienioną cebulkę. Następnie wlewamy zakwas żurowy .
W kolejnym kroku wrzucamy kostkę rosołu z kury i czekamy, aż wszystko się zagotuje.
Zupę ściągamy z ognia, dodajemy zahartowaną śmietanę . Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sprawdź przepis na fasolę w sosie . Zobacz pomysł na sałatkę idealną na Dzień Babci .