Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób na Dzień Babci tę sałatkę. Rewelacja, wszyscy poproszą o przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.01.2025 14:23

Zrób na Dzień Babci tę sałatkę. Rewelacja, wszyscy poproszą o przepis

Sałatka jajeczna
Fot. YouTube/Henia Foks

Ta warstwowa sałatka to kolejny świetny tradycyjny przepis od Heni Foks. Jedna z ulubionych kucharek Polaków łączy w niej najprostsze smaki – kiełbasę, ser i jajka. Daje to pyszny, złożony efekt.

Sałatka Heni Foks

Henia Foks nazywa tę sałatkę odwróconą. Rzeczywiście, by prezentowała się należycie, jej dolna warstwa musi przed podaniem stać się górną. Technika jest jednak prosta i nie należy jej się obawiać.

Kilka prostych składników łączy się w tej sałatce dzięki sosowi. W przepisie kucharki jest to zwykły majonez. Ze względu na kaloryczną oszczędność można jednak zastąpić go jogurtem greckim lub skyrem, o podobnej konsystencji i delikatniejszym smaku.

składniki sałatki
Fot. YouTube/Henia Foks
Nowa opłata w Biedronce, będzie naliczana nawet w kasach samoobsługowych. Kliencie, uważaj

Jajeczna sałatka warstwowa

Henia podaje tę sałatkę w odświętnej wersji. Używa do niej jeszcze jednego jajka i pomidorków koktajlowych. Można jednak pominąć ten element, jeśli okaże się zbyt czasochłonny podczas intensywnych przygotowań do przyjęcia np. na dzień babci.

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g kiełbasy lub wędliny
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml jogurtu greckiego (lub majonezu)
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: jajka, pomidorki koktajlowe itp. do dekoracji

Sałatka na dzień babci

Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych okach. Ser żółty trzemy drobno. Szczypiorek siekamy, a ogórki i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem.

Jajka i ser mieszamy w misce. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i układamy w niej warstwę jajeczną. Mocno dociskamy.

Jajka polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem. Wykładamy warstwę z ogórków kiszonych. Dociskamy, polewamy znów jogurtem, a następnie układamy wędlinę. Sałatkę jeszcze raz polewamy jogurtem, posypujemy szczypiorkiem, uciskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki sałatkę nakrywamy półmiskiem, talerzem lub deską do krojenia. Energicznie odwracamy. Po zdjęciu keksówki i folii sałatkę jeszcze raz smarujemy jogurtem, dekorujemy i odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na inną niż zwykle fasolkę po bretońsku i najbardziej tradycyjne faworki.

odwracanie sałatki
Fot. YouTube/Henia Foks