Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdradził przepis na zupę dyniową. Dzięki nietypowym składnikom krem smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.10.2024 18:58

Zdradził przepis na zupę dyniową. Dzięki nietypowym składnikom krem smakuje jak marzenie

zupa dyniowa
Fot. Facebook/Kocham Gotować, Canva/Nara Pariga

Zupa dyniowa niejedno ma imię. Choć opisanie tego przepisu jako azjatycki może odstraszać niektórych kuchennych tradycjonalistów, zapewniamy, że warto sięgnąć po tę recepturę. Zupa jest aksamitna i niezwykle zbalansowana w smaku.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa krem to jedna z najczęstszych formuł, w których jadamy tanią, pyszną i uwielbianą dynię. Dzięki swojemu słodko-przyprawowo-roślinnemu, bogatemu smakowi dynia doskonale odnajduje się z różnymi przyprawami, od słodkich, przez słone, do pikantnych.

Tę właściwość doskonale wykorzystuje kuchnia azjatycka. Charakterystyczna dla zarówno dalekiego wschodu, jak i Subkontynentu Indyjskiego skłonność do łączenia aromatycznych przypraw, słodyczy i kwasowości wykorzystał znany i ceniony kucharz, Piotr Ogiński. Jest on również autorem kanału Kocham Gotować na YouTube. Z tego też kanału pochodzi przepis na zupę dyniową w nieco innej odsłonie.

dynia hokkaido
fot. Canva
Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory

Zupa z Kocham Gotować

Ogiński łączy kilka składników charakterystycznych dla kuchni dalekiego wschodu. Wprowadźmy do naszych potraw olej sezamowy i kolendrę, częściej wykorzystujmy także w przepisach sos sojowy w połączeniu z mlekiem kokosowym. Te niezwykłe dodatki wprowadzają do jadłospisu wiele smaków, które tak cenimy w restauracjach.

Składniki

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 litry bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • Sok z 1 limonki
  • Sos sojowy, olej sezamowy
  • 1 pęczek kolendry

Azjatycka zupa z dyni

Cebulę, czosnek oraz imbir podsmażamy w głębokim garnku. Do warzyw, kiedy lekko zmiękną, dodajemy trawę cytrynową. Przed wrzuceniem jej do garnka przekrawamy ją w pół i kilka razy uderzamy nożem, żeby lekko ją rozbić.

Dynię obieramy i wydrążamy pestki. Odmiany hokkaido nie trzeba obierać, inne lepiej pozbawić skórki. Dynię kroimy w kostki dodajemy do garnka. Po kilku minutach podsmażania zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili i gotujemy, aż dynia będzie się rozpadać.

Ugotowaną zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodajemy posiekaną kolendrę.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki siostry Anastazji i szarlotkę z bezą.

Źródło: YouTube/Kocham Gotować