Zdradził przepis na zupę dyniową. Dzięki nietypowym składnikom krem smakuje jak marzenie
Zupa dyniowa niejedno ma imię. Choć opisanie tego przepisu jako azjatycki może odstraszać niektórych kuchennych tradycjonalistów, zapewniamy, że warto sięgnąć po tę recepturę. Zupa jest aksamitna i niezwykle zbalansowana w smaku.
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa krem to jedna z najczęstszych formuł, w których jadamy tanią, pyszną i uwielbianą dynię. Dzięki swojemu słodko-przyprawowo-roślinnemu, bogatemu smakowi dynia doskonale odnajduje się z różnymi przyprawami, od słodkich, przez słone, do pikantnych.
Tę właściwość doskonale wykorzystuje kuchnia azjatycka. Charakterystyczna dla zarówno dalekiego wschodu, jak i Subkontynentu Indyjskiego skłonność do łączenia aromatycznych przypraw, słodyczy i kwasowości wykorzystał znany i ceniony kucharz, Piotr Ogiński. Jest on również autorem kanału Kocham Gotować na YouTube. Z tego też kanału pochodzi przepis na zupę dyniową w nieco innej odsłonie.
Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetworyZupa z Kocham Gotować
Ogiński łączy kilka składników charakterystycznych dla kuchni dalekiego wschodu. Wprowadźmy do naszych potraw olej sezamowy i kolendrę, częściej wykorzystujmy także w przepisach sos sojowy w połączeniu z mlekiem kokosowym. Te niezwykłe dodatki wprowadzają do jadłospisu wiele smaków, które tak cenimy w restauracjach.
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 litry bulionu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka płatków chili
- Sok z 1 limonki
- Sos sojowy, olej sezamowy
- 1 pęczek kolendry
Azjatycka zupa z dyni
Cebulę, czosnek oraz imbir podsmażamy w głębokim garnku. Do warzyw, kiedy lekko zmiękną, dodajemy trawę cytrynową. Przed wrzuceniem jej do garnka przekrawamy ją w pół i kilka razy uderzamy nożem, żeby lekko ją rozbić.
Dynię obieramy i wydrążamy pestki. Odmiany hokkaido nie trzeba obierać, inne lepiej pozbawić skórki. Dynię kroimy w kostki dodajemy do garnka. Po kilku minutach podsmażania zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili i gotujemy, aż dynia będzie się rozpadać.
Ugotowaną zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodajemy posiekaną kolendrę.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki siostry Anastazji i szarlotkę z bezą.
Źródło: YouTube/Kocham Gotować