Smakosze.pl Produkty Uwielbiasz makrelę? Lepiej uważaj, dietetyk ostrzega
canva/annabobrowska, screen z filmu pochodzi z kanału Dr Bartek Kulńczyńki na YouTube

Uwielbiasz makrelę? Lepiej uważaj, dietetyk ostrzega

10 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lubisz pastę z makreli wędzonej? A może podajesz ją na ciepło na obiad? Zanim kupisz kolejną porcję ryby, koniecznie przeczytaj etykietę. Dietetyk ostrzega przed makrelą hiszpańską i królewską, ponieważ zawierają toksyny, w tym rtęć. Makrela atlantycka natomiast jest w ścisłej czołówce najzdrowszych ryb.

Dietetyk apeluje o świadome zakupy. Stawką jest nasze zdrowie

Dietetyk kliniczny, dr Bartek Kulczyński dzieli się ciekawostkami na temat zdrowego odżywiania. Wyjaśnia również, które produkty powinny znaleźć się w naszej kuchni, a których lepiej unikać. Jego kanał na YouTube subskrybuje prawie 700 tysięcy osób.

Kulczyński opublikował film, na którym apeluje, abyśmy dokładnie sprawdzali gatunek makreli wędzonej . Okazuje się, że tylko jeden gatunek jest naprawdę zdrowy i godny polecenia. Pozostałe chłoną z oceanów liczne substancje toksyczne, które zagrażają naszemu zdrowiu.

Kupując makrelę, zawsze sprawdźmy więc jej gatunek i upewnijmy się, czy ryba nam nie zaszkodzi. Niestety na etykietach nie ma informacji o substancjach typu rtęć, dlatego tak ważne są świadome zakupy. Zdjęcie i materiał wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.

Ruszyło w całej Polsce. Biedronka sprzedaje wędliny, olej i cukier za ułamek ceny

Dietetyk zdradził, która makrela jest najzdrowsza

W sklepach znajdziemy makrelę atlantycką, hiszpańską i królewską. Dietetyk zaleca wyłącznie makrelę atlantycką i apeluje, abyśmy zawsze sprawdzali gatunek wędzonej ryby przed zakupem.

Makrela atlantycka jest w czołówce najzdrowszych ryb. Makrela hiszpańska i królewska natomiast kumulują duże ilości substancji toksycznych, w tym rtęci. Zawsze powinniśmy więc czytać etykiety.

Dlaczego warto jeść makrelę atlantycką?

W 100 g wędzonej ryby znajdziemy aż 18 g białka. Makrela jest także bogatym źródłem żelaza, selenu, witaminy B12 oraz niacyny, czyli witaminy B3 . Związki te są niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

W makreli znajdują się także kwasy omega- 3, które wzmacniają odporność, wzrok, koncentrację, serce i przyczyniają się do ogólnej poprawy stanu zdrowia. Z tego też względu powinna być na stałe włączona do naszej diety.

Czy ryby mrożone są zdrowe? W tym artykule poznasz opinie dietetyków na temat ryb z puszki. To warto wiedzieć.

makrela.jpg
canva/annabobowska
To najlepszy patent na jajecznicę. Kluczowy jest 1 trik
Najprostsza i najlepsza sałatka z ogórków kiszonych. Zalane tym sosem smakują najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy