Czy mrożone ryby są zdrowe? Tak, jeśli będziemy zwracać uwagę na 1 szczegół
Brak Ci zaufania do mrożonego jedzenia? Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Mrożona żywność, w tym także ryby, jest zdrowa i w zupełności bezpieczna. Przed zakupem upewnij się jednak, że nie nosi śladów zepsucia ani częściowego rozmrożenia.
Mrożone ryby są pełnowartościowym pożywieniem
Mrożenie to proces, który pozwala przedłużyć świeżość produktów. Dzięki niemu zachowują cenne witaminy i składniki mineralne. O ile nasze ryby pochodzą z pewnych zaufanych źródeł, możemy spokojnie je pałaszować. Kluczem do produktu dobrej jakości jest jego właściwy transport i przechowywanie.
Galaretki drobiowe w kształcie jajek są wielkanocnym hitem. Położysz na stole i zrobisz furoręDlaczego warto kupować mrożone ryby?
W diecie Polaków jest zbyt mało ryb. Dietetycy zalecają jedzenie ich przynajmniej 2 razy w tygodniu. Większość osób jednak w ogóle rezygnuje z tego produktu. Powodem jest między innymi pozornie utrudniona dostępność.
Ryby są źródłem wielu korzystnych składników odżywczych. Zawierają biało, minerały witaminy i kwasy tłuszczowe omega. Nie trzeba mieszkać nad morzem by czerpać profity z tego bogactwa. Wszystko to znajdziesz bez trudu także w rybach mrożonych.
Obecna technologia mrożenia jest zupełnie różna od tej sprzed lat. Ryby możemy skutecznie zamrozić od razu po połowie. Dzięki temu w mięsie zachowane zostają wszelkie wartościowe składniki. Dodatkowo mrożenie chroni nas przez wzrostem i rozwojem bakterii w jedzeniu.
Kupowanie mrożonych ryb ma jeszcze jedną wielką zaletę. Sprzyja prowadzeniu zrównoważonego rozwoju i zapobiega marnowaniu żywności. Nie dość, że dbamy o środowisko, to jeszcze otrzymujemy produkt w korzystnej cenie. Zachęcamy do wprowadzenia go na stałe do jadłospisu.
Jak poznać w sklepie mrożone ryby wysokiej jakości?
Kupując mrożone ryby należy pamiętać o kilku kwestiach. Dotyczą one zresztą wielu produktów spożywczych. W sklepie oceniamy ogólny wygląd, barwę oraz zapach. Wszelkie podejrzane zjawiska powinny zapalić czerwoną lampkę.
Jak wiadomo, żywności nie można zamrażać po raz wtóry. Jak poznać zatem, czy nasza ryba była właściwie przechowywana? Najbardziej alarmuje płyn zebrany w opakowaniu z rybą. Bez wątpliwości sugeruje on częściowe rozmrożenie.
Niepokojące będą również kryształki lodu i szron w opakowaniu. To oznaka, że ryba w transporcie lub magazynie rozmroziła się. Ponowne zamrożenie spowodowało powstanie właśnie takiego zjawiska. Najlepiej nie wkładać jej do koszyka.
Zwróćmy uwagę na opakowanie, w którym są ryby. Nie powinno być one w żaden sposób naruszone. Samo mięso zaś ma być jednolite, bez dziwnych plam i przebarwień. Jeśli nic nie wzbudza naszych wątpliwości możemy śmiało ruszać do kasy ze swoim łupem. Rybną ucztę możesz zacząć od tego taniego i smacznego gatunku. Wiemy jak łatwo i szybko rozmrozić nabyty filet.