To najlepszy patent na jajecznicę. Kluczowy jest 1 trik
Usmaż jajecznicę według rady tiktokerki, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Dzięki prostej sztuczce jajecznica jest o wiele smaczniejsza, ma ładny, apetyczny kolor i nigdy nie wysuszy się pod wpływem wysokiej temperatury.
Zdradziła prosty sposób na idealną jajecznicę
Jajecznica jest zawsze świetnym wyborem na początek dnia. Jajka smażone z ulubionymi dodatkami są smaczne i dodają nam energii na wiele godzin. Niezależnie od tego, z czym zamierzamy przyrządzić kultowe śniadanie, zawsze pamiętajmy o jednej czynności, dzięki której jajecznica będzie smakować jak z najlepszej restauracji.
Tiktokerka, natasza.sk, która na swoim kanale na TikToku publikuje przepisy kulinarne, zdradziła niedawno trik, dzięki któremu jajecznica po usmażeniu jest niezwykle żółta, wilgotna i jeszcze smaczniejsza. To właśnie z jej kanału pochodzą zdjęcia wykorzystane w tym artykule.
Niezależnie od tego, czy smażymy jajecznicę na maśle, boczku, śmietanie, czy innych produktach, wykorzystajmy sztuczkę z osobnym mieszaniem białek i żółtek. W ten sposób przygotujemy śniadanie, które zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Ruszyło w całej Polsce. Biedronka sprzedaje wędliny, olej i cukier za ułamek ceny
Jak smażyć jajecznicę? Kluczowa jest jedna czynność
Tiktokerka roztopiła niewielką ilość masła na patelni, a następnie wlała jajka i oprószyła je solą. Na początku mieszała wyłącznie białka. Gdy białka dobrze się ścięły, rozmąciła żółtka i wymieszała je z resztą.
W ten sposób otrzymała idealnie żółtą i wilgotną jajecznicę. Żółtka smażone dopiero po czasie dodają koloru całemu daniu i dzięki nim jajecznica nie jest sucha. W kilka minut zrobisz jajecznicę jak z najlepszej restauracji.
Co dodać do jajecznicy? Jak ją doprawić?
Jajecznicę możesz urozmaicić na wiele sposobów. Możesz usmażyć ją nie tylko z boczkiem lub wędliną. Smażone jajka doskonale smakują z cebulą, pomidorem, papryką, szczypiorkiem, a nawet takimi dodatkami jak awokado, czy wędzony łosoś.
Jajecznicę dopraw nie tylko solą, ale i pieprzem. W ten sposób dodasz jej wyraźnego smaku. Uważaj jednak na ilość soli, jeśli smażysz jajka z boczkiem, wędliną lub wędzoną rybą. Zawierają już sporo tej przyprawy i możesz nieumyślnie przesolić całe danie.
Pomysł na równie pyszne śniadanie? Owsianka o smaku szarlotki oraz placki twarogowe. Koniecznie musisz spróbować.