Czy ryby z puszki są zdrowe? Dietetycy nie mają wątpliwości
Ryby kupowane w puszkach do najzdrowszych nie należą. Dietetycy wskazują, że znacznie lepszym wyborem będą te świeże, które nie obfitują w konserwanty czy nadmiar soli. Wyjaśniamy, dlaczego po produkty konserwowe warto sięgać jedynie sporadycznie.
Czy jedzenie ryby z puszki jest bezpieczne?
Choć produkty w puszkach dopuszczone są do sprzedaży — a więc muszą spełniać normy bezpieczeństwa — nie powinny stanowić pierwszego źródła tak ryb, jak i innego mięsa, warzyw czy owoców.
Eksperci wskazują, że w niektórych opakowaniach obecny jest bisfenolu A (BPA), którego duże dawki mogą przyczynić się do zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Co więcej, świeżość produktów, a w szczególności ryb, często przedłużana jest poprzez dodanie środków konserwujących takich jak np. azotan sodu czy nawet sól. Ich spożycie też powinno być ograniczane.
Nierzadko także mięso ryb poddawane jest wielu procesom — w tym obróbce w wysokiej temperaturze — które sprzyjają utracie cennych składników, np. witamin.
Jak sprawdzić, czy masz dobre ziemniaki na placki ziemniaczane? Ogiński pokazał prosty trikJak wybrać dobrą rybę w puszce?
Sporadyczne spożycie konserwy np. na wyjeździe pod namiot czy podczas wyprawy w góry, nie zrujnuje jednak od razu naszej diety. Jeśli sięgniemy po rybę, która nie zawiera znacznej ilości konserwantów i pochodzi z odpowiedzialnych połowów czy od certyfikowanych producentów, nie będziemy musieli obawiać się o swoje zdrowie w dłuższej perspektywie.
Warto też wybierać przede wszystkim ryby w kawałkach i w tzw. sosie własnym bądź oleju czy oliwie. Gotowe mieszanki smakowe nierzadko są wzbogacane o wzmacniacze smaku lub zawierają duże ilości soli. Często też dodatku jest więcej niż samej ryby.
Pamiętajcie o sprawdzeniu, czy puszka nie posiada wad fabrycznych. Wszelkie występujące w niej wybrzuszenia mogą świadczyć o zachodzącym wewnątrz procesie psucia się żywności. Spożycie jej zawartości będzie ryzykowne.
Jak podać rybę z puszki?
Świetnym pomysłem jest wymieszanie ryby z sosem i ułożenie na świeżym pieczywie. Niektórzy dodają też ryby z puszki do sałatek czy sosów do makaronu. Przykładem tego ostatniego zastosowania jest nasz przepis na szybki obiad z tuńczykiem.
Na naszej stronie znajdziecie też inne receptury na rybne przysmaki. Szczególnie polecamy wam proste kotlety rybne z dorsza, a także pyszną pastę kanapkową z wędzonej makreli. Będzie smakowała fantastycznie w towarzystwie chleba z chrupiącą skórką.