Smakosze.pl Przepisy W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecie
Fot. YouTube/Immer Appetitlich

W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecie

24 listopada 2024

Masa budyniowa, kruszonka i patelnia – tyle trzeba, by przyrządzić to świetne ciasto. Kremowy przekładaniec jest świetnym deserem na co dzień i od święta. A jego przygotowanie wymaga tylko kilku ruchów, po których tężeje kilka godzin w lodówce.

Ciasto bez piekarnika

To proste ciasto łączy w sobie dwa banalne w przygotowaniu składniki . Jednym z nich jest kruszonka – zwykłe połączenie masła z mąką. Drugie to krem budyniowy na bazie maślanki i skrobi kukurydzianej. Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie takiego ciasta, można użyć gotowej mieszanki budyniowej. Jest to jednak tak szybki przepis, że dodatkowe skróty i tak nie przyniosą wielkich oszczędności czasu.

Ciekawostką jest, że można ten deser w 5 minut nazwać ciastem bez pieczenia . Faktycznie, używamy rondla i patelni , ale w żadnym momencie nie wkładamy ciasta do piekarnika. Jest to więc dobry przepis na deser np. na działce czy w innym miejscu, gdzie piecyk nie zawsze jest pod ręką.

wyrabianie budyniu
Fot. YouTube/Immer Appetitlich
Biedronka zwariowała, od poniedziałku przecenia dziesiątki produktów. Tak dobrze jeszcze nie było

Ciasto z warstwami kruszonki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Immer Appetitlich. Pokazany jest tam dobry sposób na wyrabianie kruszonki. Twarde masło można zetrzeć na tarce , by łatwiej łączyło się z mąką.

Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g białej lub ciemnej czekolady albo kakao do posypania

Ciasto w 5 minut

Jajka wybijamy do rondelka i rozbijamy rózgą. Dodajemy powoli 150 g cukru i cukier waniliowy i wyrabiamy na jasną, puszystą masę. Dosypujemy mąkę kukurydzianą i znów dokładnie mieszamy.

Masę jajeczną łączymy z maślanką ( można też użyć jogurtu ) i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i stanie się kremowy. Do gorącego wrzucamy 50 g masła i mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się i połączy z kremem.

Pozostałe masło prosto z lodówki dzielimy na mniejsze kostki lub ścieramy na tarce i łączymy z mąką i pozostałym cukrem. Wyrabiamy wszystko na drobną kruszonkę. Tę wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż stanie się złocista.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i rantówką. Wysypujemy ⅓ kruszonki i ugniatamy. Na nią wylewamy ⅓ masy budyniowej i wyrównujemy .

W ten sposób układamy trzy warstwy ciasta . Ostatnią posypujemy startą czekoladą lub kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by ciasto dobrze stężało.

Przeczytaj też wywiad z wybitnym kucharzem Andreą Camastrą i wypróbuj przepis na fasolkę po węgiersku .

ciasto w 5 minut
Fot. YouTube/Immer Appetitlich
Strzelczyk wziął bułki i zrobił z nich coś niedorzecznie pysznego. Nigdy nie jadłeś nic lepszego
Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy