Smakosze.pl Przepisy W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu
fot. CC BY-SA 3.0/Zuzanna K. Filutowska

W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu

1 stycznia 2025

Oto prosty przepis na babkę ziemniaczaną. To zapomniane nieco danie było hitem wiejskiego gotowania w czasach PRL-u. Nic dziwnego – trudno o coś równie taniego, a jednocześnie równie pysznego.

Kultowa babka ziemniaczana

Taka babka ziemniaczana, podana z odrobiną kwaśnej śmietany , to obiad, który może łączyć pokolenia. Z jednej strony jest niezmiernie tradycyjny – idealny przykład tzw. ubogiej kuchni, która zmienia to, co akurat jest pod ręką, w kulinarne arcydzieła. Z drugiej strony to tani obiad, który można przyrządzić na szybko, czasem także w wersji wegetariańskiej, a w każdym razie z nienachalną ilością mięsa. Wreszcie – to pyszne danie z ziemniaków, a któż ich nie lubi?

Babka ziemniaczana zdobyła więc sobie dużą popularność. Dziś jednak, razem z wieloma podobnymi potrawami, niesłusznie odchodzi do lamusa. Odkurzmy więc przepis na tę babkę i przygotujmy ją według poniższej receptury.

pieczony placek z ziemniaków

Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie

Babka na gęsim smalcu

Taki obiad z ziemniaków wymaga nieco tłuszczu. Najlepiej w tej roli użyć gęsiego smalcu – ze wszystkich produktów z tej kategorii jest on bodaj najbogatszy w nienasycone kwasy tłuszczowe . Dziś coraz łatwiej kupić go nawet w dyskontach.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, tymianek
  • Gęsi smalec

Tradycyjny obiad z ziemniaków

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych okach, tak jak robi się to na placki ziemniaczane. Masę przenosimy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Sok zbieramy do miseczki i odstawiamy, by się odstał.

Na zimną patelnię wrzucamy boczek. Stawiamy na palniku o średniej mocy i wytapiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wytopionego boczku. Jeśli tłuszczu będzie mało (co czasem się zdarza przy wędzonym boczku), dorzucamy łyżeczkę smalcu.

Ziemniaki przenosimy do miski. Ich sok delikatnie zlewamy znad osadu, a ten dodajemy do ziemniaków . Wybijamy do nich jajko i dodajemy przestudzony boczek i cebulę z patelni. Mieszamy z mąką na jednolitą masę.

Masę ziemniaczaną przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 90 minut.

Wypróbuj też przepisy na poleśniki, czyli nietypowe placki ziemniaczane i sałatkę z wędzonym tofu .

babka ziemniaczana

Większość osób nie wie, czym się różni masło od osełki. Pomyłka może dużo kosztować
Zapytał Gessler, jak radzić sobie z kacem. Jej odpowiedź zaskoczy niejednego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy