Smakosze.pl Porady W jaki sposób można wykorzystać obierki po pieczarkach?
Canva.com / Viktor Gladkov / Foodiesfeed

W jaki sposób można wykorzystać obierki po pieczarkach?

27 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pieczarki wiele razy sprawiały, że przygotowane dania wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Popularne grzyby przyrządza się na rozmaite sposoby. Ciężko zliczyć potrawy, w których możemy się na nie natknąć. Okazuje się, że dzięki nim nawet kultowy rosół może wiele zyskać.

Pieczarki do rosołu?

Takie połączenie może wydawać się dosyć dziwne. Jednak w rosole nie zagoszczą całe pieczarki, tylko same obierki po nich. Dzięki nim uwielbiana zupa będzie cechowała się bardziej wyrazistym smakiem i aromatem. Barwa również będzie znacznie bardziej apetyczna .

Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na gołąbki, w którym gościły również pieczarki . Dziś nasza uwaga skupi się na obierkach po grzybach. Mało kto spodziewałby się, że niektórzy kucharze dodaję je do rosołu.

Obierki po pieczarkach należy uprzednio podsmażyć z dodatkiem cukru. Kiedy już się skarmelizuje, wówczas dodajemy je do naszego rosołu . Zabieg ten podkręci smak, aromat oraz kolor zupy. Okazuje się, że nawet z samych obierek po warzywach możemy przyrządzić bulion.

Bulion z obierek po warzywach

Aby przygotować bulion z obierek, musimy najpierw zgromadzić odpowiednią ilość takich resztek . Warto umieszczać je w woreczku w zamrażarce. Oczywiście przed obieraniem warzywa muszą zostać umyte.

Kiedy uzbieramy sporo obierek, to umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez około 30 minut z dodatkiem przypraw . Po tym czasie mamy gotowy bulion z pozostałości po warzywach. Wróćmy jeszcze jednak na chwilę do pieczarek.

(Canva / Deyan Georgiev)

Jakie sekrety skrywają pieczarki?

Pieczarki mają wiele atutów i z pewnością powinny na stałe wpisać się w nasze menu. Grzyby są niskokaloryczne, w związku z tym mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie. 100 g to zaledwie 21 kcal. Wszystko dlatego, że pieczarki składają się w znacznej mierze z wody .

Warto nadmienić, że pieczarki mogą nam pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ponadto wyrównują one poziom glukozy we krwi . Tym samym mogą nas uchronić przed cukrzycą. Pieczarki zawierają lektyny. Substancje te wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Nie można zapomnieć o tym, że pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B . W związku z tym powinny jadać je osoby, które ze swojego jadłospisu wykluczyły produkty odzwierzęce. Niedawno testowaliśmy zamienniki mięsa dostępne w sklepach .

Pieczarki mają wiele zalet. To samo dotyczy również obierek, które po nich pozostają. Warto wykorzystać grzyby w całości i dodać pozostałości do różnych dań. Rosół nie jest jedyną możliwością. Podsmażone obierki nadają się do sosów, placków ziemniaczanych, kotletów mielonych i wielu innych frykasów .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Dom Pełen Pomysłów; Gąska Malwinka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy