Smakosze.pl Produkty W jaki sposób wykorzystać w kuchni pomelo?
canva/bhofack2

W jaki sposób wykorzystać w kuchni pomelo?

19 grudnia 2021

Pomelo, a właściwie pomarańcza olbrzymia, jest często spotykanym w marketach zdrowym cytrusem. Powinniśmy po niego sięgać bez wahania. Posiada bowiem wiele cennych składników odżywczych i jest niesamowicie smaczny. Podpowiadamy, jak włączyć go do diety.

Z owoców można przyrządzać wiele smakowitych deserów. Czasem nawet mogą stanowić pyszny dodatek do dań wytrawnych, tak jak ma to miejsce w przypadku żurawiny czy pigwy . Cytrusy także powinny zająć w naszej kuchni należne im miejsce. Zwłaszcza pyszne i niezwykle lekkie pomelo.

Jak wykorzystać pomelo w kuchni?

Sposobów jest wiele. Najłatwiej będzie owoc po prostu podać w sałatce. Sprawdzi się zarówno w tej wytrawnej, jak i w słodkiej, owocowej. Możecie wypróbować ten pyszny przepis lub po prostu dorzucić go do innych warzy, które macie pod ręką.

Miąższu z tego owocu możemy również użyć jako składnika sosu. Wystarczy, że zblendujemy go z imbirem, oliwą z oliwek i sosem rybnym. Taki dressing doprawiony solą i pieprzem będzie smakować z wieloma warzywnymi kompozycjami i przedłuży świeżość sałaty.

Z pomelo można również zrobić alternatywną wersję guacamole. Zjemy ją z powodzeniem do frytek czy chipsów z tortilli. Wystarczy jedno awokado i jedno pomelo. Doprawione limonką i solą oraz odrobiną ostrej papryczki, będzie wyśmienite.

Dlaczego warto sięgać po ten owoc?

Egzotyczny przysmak zdecydowanie powinien znaleźć miejsce w naszym jadłospisie. Jest bowiem cennym źródłem witaminy C. Ma jej więcej nawet od podobnych rozmiarem grejpfrutów.

Owoc ten zawiera też sporą dawkę potasu. Bez niego zaburzona jest regulacja napięcia mięśniowego, waha się ciśnienie krwi i zakłócona jest praca serca. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze zdecydowanie powinny spróbować tego smakołyku.

Jednak nie wszyscy mogą bezpiecznie się nim raczyć. Pomelo niestety, podobnie jak inne cytrusy może uczulać. Osoby, które z tego względu nie jedzą pomarańczy czy cytryn, prawdopodobnie równie źle zareagują na ten owoc.

Sałatka z pomelo
Smak pomelo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza

Źródło zdjęcia: canva/Peacefoo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy