Smakosze.pl
Żurawina

canva/gaus-nataliya, Getty Images Pro

Jak wykorzystać w kuchni żurawinę?

6 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Żurawina to popularny owoc do przetworów, ponieważ w swojej surowej postaci jest cierpka i kwaśna. Można z niej przygotować nalewki, soki, syropy, dżemy czy sosy. Zastosowań w kuchni ten owoc ma naprawdę dużo, dlatego warto mieć ich zapas w spiżarni.

Żurawina najczęściej kupowana i jedzona jest przez nas w formie suszonej. Tak obrobione owoce wytrzymują bardzo długo, a także zachowują wiele swoich cennych właściwości.

Żurawina pozytywnie działa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także chroni wątrobę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak stosować żurawinę w kuchni?

Jako pierwsza na myśl przychodzi oczywiście słodka konfitura, która świetnie komponuje się z mięsami, serami, a także deserami. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

Wystarczy podsmażyć świeże i umyte owoce żurawiny na cukrze, połączyć je z sokiem z cytryny i przelać do słoików. Konfiturę można również zapasteryzować, aby przetrwała długie miesiące.

Racuchy z sosem grzybowym

Obłędne racuchy z grzybami leśnymi

CZYTAJ DALEJ

Sos pieczeniowy z żurawiny

Przyrządzenie sosu jest odrobinę bardziej skomplikowane, jednak podając mięso z takim sosem, z pewnością zachwycisz swoich domowników, którzy nie będą mogli przestać jeść.

Aby cieszyć się jego smakiem należy podsmażyć żurawinę z cebulą, podlać je bulionem i czerwonym winem, a następnie dusić do odpowiedniej gęstości.

Sok żurawinowy

Ten proces wymaga więcej czasu niż dwa powyższe, ponieważ konieczne jest długie moczenie żurawiny. Zdecydowanie zalecamy jednak zrobienie soku, ponieważ jest cenną porcją wielu witamin.

Świeże owoce zalewa się wrzątkiem i moczy przez 12 godzin. Następnie przelewa się je do garnka, dodaje cukier oraz sok z cytryny i gotuje przez kilka minut. Po wszystkim można się cieszyć zdrowym napojem.

Żurawina

Źródło: canva/Elena Photo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Gdzie w Polsce rosną trufle?

Czytaj więcej >
Pigwa - polska cytryna

Produkty

Czy można jeść pigwę na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Fatalne informacje o cenach produktów spożywczych

Czytaj więcej >
Biedronka rusza z nowymi promocjami

Produkty

Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce?

Czytaj więcej >

Produkty

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Czytaj więcej >
Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >