Smakosze.pl Przepisy W Lublinie kotlety schabowe robi się inaczej. 1 składnik budzi zaskoczenie reszty Polski
Fot. Canva/robert6666

W Lublinie kotlety schabowe robi się inaczej. 1 składnik budzi zaskoczenie reszty Polski

22 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wszędzie kotlety schabowe przygotowuje się tak samo. Poznaj pochodzący z Lublina przepis i tradycyjne danie zrób zupełnie inaczej. Użyty składnik, jak i smak kotletów zaskoczy całą rodzinę.

Kotlety schabowe inaczej

Kuchnia polska mogłaby istnieć bez wielu dań, ale nikt z nas nie oddałby kotletów schabowych . Danie na tyle mocno zakorzeniło się w naszej tradycji kulinarnej, że wskazując najlepsze przysmaki, jednym tchem wymieniamy je wraz z rosołem i pierogami.

Pomimo ogromnej popularności, nie każdy wie, że w jednym regionie Polski, te kotlety są przygotowywane zupełnie inaczej. W Lublinie, bo o nim mowa, do schabowych dodają jeden dodatek, który odmienia smak smażonego mięsa. Czym różnią się kotlety schabowe po lubelsku od tych z innych miejsc w kraju?

schab.jpg
Fot. Canva/martiapunts
Rodzina prosi mnie o te naleśniki po grecku co drugi dzień. Farsz to mistrzostwo

Nie tylko jajko i bułka tarta

Klasycznie kotlety schabowe panieruje się w jajku i bułce tartej. Danie zupełnie inaczej przygotowują kucharki i kucharze w Lublinie. Do panierowania owszem, używają jajek, ale bułka tarta idzie w odstawkę. Jej miejsce zastępuje mąka gryczana, która nadaje kotletom zupełnie innego smaku, a także wyglądu. Z przepisu dowiesz się, jak przygotować kotlety, a po zapoznaniu się z poniższą listą, poznasz proporcje.

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 2 jajka
  • mąka gryczana
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety schabowe po lubelsku

Oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab, pokrój na kotlety o grubości około 1-1,5 centymetra. Każdy plaster dokładnie rozbij, a następnie przypraw z obu stron pieprzem i solą.

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je. Na płaskim talerzu rozsyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie otrzep je z jej nadmiaru i zanurz w jajku.

Tak zapanierowane schabowe od razu ułóż na patelni. Smaż je po dwie minuty z każdej strony. Nie dopuszczaj do przypalenia jajka. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.

Sprawdź także przepis na danie z piersi z kurczaka oraz poznaj kulisy zatrucia polskimi borówkami .

schab w mące.jpg
Fot. Canva/Barto Luczak
Miód pokrył się nalotem i pęcherzykami, lepiej go nie jedz. Prawda nie mieści się w głowie
Dino obniża cenę jednego z najzdrowszych mięs. Jest wręcz napakowane żelazem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy