W Lublinie kotlety schabowe robi się inaczej. 1 składnik budzi zaskoczenie reszty Polski
Nie wszędzie kotlety schabowe przygotowuje się tak samo. Poznaj pochodzący z Lublina przepis i tradycyjne danie zrób zupełnie inaczej. Użyty składnik, jak i smak kotletów zaskoczy całą rodzinę.
Kotlety schabowe inaczej
Kuchnia polska mogłaby istnieć bez wielu dań, ale nikt z nas nie oddałby kotletów schabowych . Danie na tyle mocno zakorzeniło się w naszej tradycji kulinarnej, że wskazując najlepsze przysmaki, jednym tchem wymieniamy je wraz z rosołem i pierogami.
Pomimo ogromnej popularności, nie każdy wie, że w jednym regionie Polski, te kotlety są przygotowywane zupełnie inaczej. W Lublinie, bo o nim mowa, do schabowych dodają jeden dodatek, który odmienia smak smażonego mięsa. Czym różnią się kotlety schabowe po lubelsku od tych z innych miejsc w kraju?
Nie tylko jajko i bułka tarta
Klasycznie kotlety schabowe panieruje się w jajku i bułce tartej. Danie zupełnie inaczej przygotowują kucharki i kucharze w Lublinie. Do panierowania owszem, używają jajek, ale bułka tarta idzie w odstawkę. Jej miejsce zastępuje mąka gryczana, która nadaje kotletom zupełnie innego smaku, a także wyglądu. Z przepisu dowiesz się, jak przygotować kotlety, a po zapoznaniu się z poniższą listą, poznasz proporcje.
Składniki:
- 500 g schabu
- 2 jajka
- mąka gryczana
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety schabowe po lubelsku
Oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab, pokrój na kotlety o grubości około 1-1,5 centymetra. Każdy plaster dokładnie rozbij, a następnie przypraw z obu stron pieprzem i solą.
Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je. Na płaskim talerzu rozsyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie otrzep je z jej nadmiaru i zanurz w jajku.
Tak zapanierowane schabowe od razu ułóż na patelni. Smaż je po dwie minuty z każdej strony. Nie dopuszczaj do przypalenia jajka. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.
Sprawdź także przepis na danie z piersi z kurczaka oraz poznaj kulisy zatrucia polskimi borówkami .