Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę filet z kurczaka i wkładam go w filiżankę. Ten sposób jest po prostu genialny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.01.2025 13:29

Biorę filet z kurczaka i wkładam go w filiżankę. Ten sposób jest po prostu genialny

obiad z piersi kurczaka
Fot. youtube.com/przepisydladuszy

Oto prosty przepis na faszerowaną pierś kurczaka. Dzięki sprytnej metodzie przygotowania danie tego typu nie wymaga wiele wysiłku, a kuchnia pozostaje czysta. Zaś efekt przepisu to proste, ale smaczne mięso z pełnym w smaku farszem.

Kurczak zapieczony z farszem

Pierś kurczaka to jeden z naszych ulubionych produktów kulinarnych. Zjadamy go średnio dziesiątki kilogramów rocznie. Nic dziwnego. Mięso to jest tanie, a przy okazji bogate w białko i delikatne w smaku.

Żeby jednak przełamać tę delikatność, szukamy sposobów, by jakoś kurczaka wzbogacić. Tak rodzą się pomysły na faszerowane porcje. W wypadku piersi nadziewanie nie jest łatwe, ale ta metoda z filiżanką przychodzi z pomocą.

faszerowanie kotletów drobiowych
Fot. youtube.com/przepisydladuszy
Nowe doniesienia w sprawie skażonych borówek z Polski. Rośnie liczba poszkodowanych osób

Obiad z piersi kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy dla duszy. Zgodnie z zasadą „jedzenia na pocieszenie” ich wariant to kurczak zapieczony pod majonezem. W naszym przepisie używamy jednak tradycyjnie stosowanej w tej funkcji śmietany.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, tymianek

Kurczak z pieczarkowym farszem

Piersi kurczaka układamy na płask i przekrawamy z grubości na trzy kotlety każda. Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na czas przygotowania farszu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki – w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco masła. Wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy, aż z farszu wygotuje się płyn, a pieczarki będą miękkie.

Kotletem wykładamy dno niewielkiej filiżanki, a tę wypełniamy farszem. Zamykamy i zabezpieczamy wykałaczkami. Otwarciem do dołu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak kolejno ze wszystkimi kawałkami mięsa.

W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy mięsne porcje po wierzchu i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na pieczone racuchy z jabłkami i golonkę w słoiku.

faszerowany kurczak na talerzu
Fot. youtube.com/przepisydladuszy