Smakosze.pl Przepisy W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji
Fot. Shutter/DrMail

W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji

8 października 2024

Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.

Papryka marynowana na zimę

Warzywa w occie należą do najlepszych przetworów na zimę . Można jeść je prosto ze słoika jako przekąskę. Można też używać w wyrafinowanych daniach lub dodawać do sałatek.

Papryka sprawdza się w tej kategorii szczególnie dobrze . Jej słodki smak idealnie zgrywa się z kwasowością octu. Wystarczy więc odrobina przypraw i mamy gotową świetną przekąskę. Takiej papryki nie trzeba nawet pasteryzować!

papryki i widelec
Fot. Canva
Sałatka Wenecka od Heni jest hitem w moim domu. Podam ją na Wszystkich Świętych zamiast gyrosa

Papryka w occie jabłkowym

Łatwo spotkać taki przepis na marynatę na occie spirytusowym. Warto jednak spróbować wariantu z octem jabłkowym , bardziej owocowym w smaku. Szukamy w sklepach octu o mocy 10%.

Składniki

  • 2 kg papryki w różnych kolorach
  • 250-300 ml octu
  • 350 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • Pęk kopru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1-2 główki czosnku
  • Oliwa lub olej słonecznikowy

Papryka na zimę

Paprykę myjemy i kroimy w paski. Mieszamy różne kolory i nakładamy ciasno do świeżo wyparzonych słoików. Przygotowujemy czyste, najlepiej nowe nakrętki.

Do garnka nalewamy ok. 3 l wody. Dodajemy pozostałe składniki – z wyjątkiem oliwy – i, mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Czosnek i koper z zalewy dodajemy do słoików.

Gorącą marynatą zalewamy paprykę tak, nic nie wystawało ponad powierzchnię . Na wierzch każdego słoika nalewamy po łyżeczce oliwy. Zakręcamy dokładnie i odstawiamy dnem do góry na ściereczce na blacie. Papryka jest gotowa po pełnym przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na napar z jabłek i liścia laurowego oraz niezwykłą marynatę do mięsa .

kolorowa papryka
Fot. Canva
Weź do ręki i wetrzyj w palnik kuchenki gazowej, od razu zalśni jak nowy. Patent na medal
Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy