W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji
Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.
Papryka marynowana na zimę
Warzywa w occie należą do najlepszych przetworów na zimę . Można jeść je prosto ze słoika jako przekąskę. Można też używać w wyrafinowanych daniach lub dodawać do sałatek.
Papryka sprawdza się w tej kategorii szczególnie dobrze . Jej słodki smak idealnie zgrywa się z kwasowością octu. Wystarczy więc odrobina przypraw i mamy gotową świetną przekąskę. Takiej papryki nie trzeba nawet pasteryzować!
Papryka w occie jabłkowym
Łatwo spotkać taki przepis na marynatę na occie spirytusowym. Warto jednak spróbować wariantu z octem jabłkowym , bardziej owocowym w smaku. Szukamy w sklepach octu o mocy 10%.
Składniki
- 2 kg papryki w różnych kolorach
- 250-300 ml octu
- 350 g cukru
- 3 łyżki soli
- Pęk kopru
- 1 łyżka gorczycy
- 1-2 główki czosnku
- Oliwa lub olej słonecznikowy
Papryka na zimę
Paprykę myjemy i kroimy w paski. Mieszamy różne kolory i nakładamy ciasno do świeżo wyparzonych słoików. Przygotowujemy czyste, najlepiej nowe nakrętki.
Do garnka nalewamy ok. 3 l wody. Dodajemy pozostałe składniki – z wyjątkiem oliwy – i, mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Czosnek i koper z zalewy dodajemy do słoików.
Gorącą marynatą zalewamy paprykę tak, nic nie wystawało ponad powierzchnię . Na wierzch każdego słoika nalewamy po łyżeczce oliwy. Zakręcamy dokładnie i odstawiamy dnem do góry na ściereczce na blacie. Papryka jest gotowa po pełnym przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na napar z jabłek i liścia laurowego oraz niezwykłą marynatę do mięsa .