Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję jabłka i wrzucam do gara z liśćmi laurowymi. Taką miksturę robię co roku jesienią
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.10.2024 10:02

Kroję jabłka i wrzucam do gara z liśćmi laurowymi. Taką miksturę robię co roku jesienią

napar
Fot. Canva

Jesień nie zawsze rozpieszcza nas pogodą. Jednak jest na to sposób. Wystarczy przygotować napar z liści laurowych i od niebawem poczuć się lepiej. 

Zdrowy sposób na jesień

Liście laurowe są popularną przyprawą w naszej kuchni. Dodają smaku i aromatu zupom oraz sosom. Wykazują też pozytywne działanie dla naszego zdrowia. Dlatego warto z liści laurowych przyrządzić napar. Z dodatkiem jabłka będzie jeszcze zdrowszy. Taki napar dobrze wpłynie na nasz wzrok i wzmocni odporność.

Jabłko zapewni nam porcję błonnika pokarmowego. Lubiany owoc słynie z właściwości przeciwzapalnych i obniża poziom złego cholesterolu. Warto też wiedzieć, że liście laurowe mają dobry wpływ na nasze serce, a do tego redukują stres. Naukowcy z Iranu odkryli, że ta przyprawa redukuje tkankę tłuszczową i pomaga pozbyć się kamieni nerkowych. 

liście laurowe
Fot. Canva/Savany
Polacy chętnie kupują, a to najgorszy rodzaj kawy. Skład jest fatalny

Liść laurowy i jabłko w naszej diecie

Napar z liści laurowych i jabłka jest też wskazany dla diabetyków. Napar reguluje poziom cukru we krwi. Połączenie liści laurowych i jabłka działa niczym eliksir młodości. Opóźnia procesy starzenia się organizmu. Napar jest też polecany osobom, które chorują na astmę.

Oprócz tego pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Sposób przygotowania naparu jest prosty. Powinno się go pić rano na czczo lub wieczorem przed snem. Napar trzeba spożywać przez dwa tygodnie. Następnie zalecana jest 10-dniowa przerwa. Poniżej prezentujemy przepis na napar z liści laurowych i jabłka. 

Jak przygotować napar z liści laurowych i jabłka?

Składniki:

  • 3 suszone liście laurowe
  • 1 jabłko 
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie miód lub cynamon

Przygotowanie naparu zaczniemy od pokrojenia jabłka na 4 części i usunięcia gniazd nasiennych. Potem kroimy jabłko na mniejsze kawałki. Wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Dokładamy liście laurowe i dalej gotujemy 5 minut.

Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy jabłko i odstawiamy na 10 minut. Napar odcedzamy, doprawiamy cynamonem lub słodzimy miodem. Picie naparu jesienią wzmocni naszą odporność i zadba o zdrowie. Pisaliśmy o tym, by siemienia lnianego nigdy nie zalewać wrzątkiem. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na placki ziemniaczane. 

Fot. Canva
Fot. Canva

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl