Smakosze.pl Przepisy W piątki często smażę taką rybę. Dzięki tej sztuczce wychodzi lepiej niż ze smażalni
Screen z filmu na kanale YouTube Kasia in the garden

W piątki często smażę taką rybę. Dzięki tej sztuczce wychodzi lepiej niż ze smażalni

13 października 2023

Ryba w piątek gości w niejednym domu. Do niedawna jeszcze po prostu smażyłam ją na na patelni w panierce jak do kotletów. Wszystko zmieniło się gdy poznałam prosty przepis na specjał w cieście. Teraz postny obiad jest o niebo smaczniejszy i przypomina wizytę w najlepszej smażalni ryb.

Ryba smażona w panierce będzie bardziej chrupiąca

Ulubioną wersją ryby od zawsze była dla mnie ta z pieca. Ceniłam jej lekkość, a jednocześnie nie znosiłam gumowanej, nasiąkniętej tłuszczem i odpadającej od mięsa panierki. Rodzina jednak nie podzielała moich upodobań. Dla nich pieczona ryba była zbyt mdła i mało wyrazista.

Gdy więc znalazłam sposób na przyrządzenie ryby w głębokim tłuszczu, który miał zaowocować chrupiącą otoczką i delikatnym, soczystym mięsem , postanowiłam spróbować. Przepis opierał się na prostym triku, dającym naprawdę chrupiący panier.

Ciasto do ryby.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kasia in the garden
Przepis na te zrazy dostałam od babci. Robi się je o wiele prościej od klasycznych, sekret tkwi w mięsie

Ryba w cieście jak ze smażalni

Smażenie ryby w panierce zawsze było dla mnie koszmarem, więc pomysł przygotowania lekkiego ciasta z piwem wydał mi się bardzo atrakcyjny. Bąbelki z płynu miały nadać lekkości , a dodanie odrobiny masy na wierzch ryby już w trakcie smażenie dodać chrupkości. Bardzo kusząca wizja.

Składniki:

  • 500 g filetów dorsza
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 ml piwa typu lager
  • cytryna
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowałam wszystkie składniki i przystąpiłam do działania. Oleju w tym przepisie potrzeba sporo i po zakończeniu gotowania trzeba go wyrzucić, ale naprawdę warto. Sprawdźcie sami, czytając jak prosto się taką rybę robi.

Jak smażyć rybę, by wyszła chrupiąca?

Zaczynam od skropienia ryby sokiem z cytryny. W garnku rozgrzewam też już powoli olej do smażenia. Z mąki i piwa sporządzam ciasto, do którego dodaję nieco soli oraz pieprzu. Filety rybne też oprószam solą i pieprzem.

Obtaczam je w mące, a następnie kolejno zanurzam w cieście. Wyjmuję, pozwalając nadmiarowi ciasta spłynąć do miski, po czym sprawnie przenoszę je na rozgrzany tłuszcz. Smażę, a po około 2 minutach obracam ryby.

Na odsłoniętej powierzchni filetu przy pomocy łyżki formuję niewielkie kleksy ciasta piwnego. Potem w tych miejscach otoczka będzie bardziej chrupiąca. To sztuczka znana najlepszych szefom kuchni i sprawdza się znakomicie. Gdy już ryby będą rumiane, odsączam je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Jak podać rybę w cieście piwnym?

Do takiej chrupiącej ryby w stylu angielskiego fish & chips świetnie pasują właśnie pieczone ziemniaki. Możecie zrobić domowe frytki lub łódeczki doprawione ulubiony przyprawami. Ne zapomnijcie o dodatkowej porcji warzyw w postaci surówki.

Do ryby pasować będzie kompozycja z kapusty kiszonej . Możecie też przygotować kremową marchewkę z groszkiem i zwykłe ziemniaczane purée. Można doprawić je czosnkiem lub chrzanem, jeśli zależy nam, by było pełne charakteru.

Smażenie ryby.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kasia in the garden
W Biedronce kompletnie powariowali. Masa produktów za ułamek ceny, dawno nie było tak tanio
Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy