Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te zrazy dostałam od babci. Robi się je o wiele prościej od klasycznych, sekret tkwi w mięsie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.10.2023 22:28

Przepis na te zrazy dostałam od babci. Robi się je o wiele prościej od klasycznych, sekret tkwi w mięsie

zrazy
YouTube/@swojskiejedzonko

Jak myślimy o zrazach, to też o żmudnym zawijaniu plastrów mięsa. Jednak ja zrazy robię zupełnie inaczej. Korzystam z przepisu babci, która stawiała w kuchni na proste rozwiązania. Jej zrazy robi się raz-dwa, a sekretem tej znakomitej potrawy jest mięso.

Proste zrazy z przepisu babci na rodzinny obiad

Jeśli na myśl o zrazach robi się wam słabo, to znak, że nie lubicie zawijać plastrów mięsa w rolady. Takie zajęcie potrafi być żmudne i czasochłonne. Jednak zrazy to bardzo smaczna i aromatyczna potrawa. Czy to oznacza, że zawijanie ma nas zniechęcić do zrobienia zrazów na obiad?

Niekoniecznie! Polecam przepis na zrazy od mojej babci. Seniorka robiła je zawsze z mięsa mielonego. To bardzo ułatwiało przygotowanie tej smacznej potrawy. Teraz często korzystam z tego przepisu i robię znakomite zrazy bez zawijania. 

zrazy
YouTube/@swojskiejedzonko
Koleżanka zdradziła mi przepis na sałatkę bankietową. 1 składnik mnie zdziwił

Jak zrobić zrazy z przepisu babci?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • wędzony boczek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • musztarda

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, a potem dodajemy pieczarki. Dosypujemy przyprawy i podsmażamy posiekany czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dosypujemy słodką paprykę, pieprz  granulowany czosnek. 

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy rolady. Na folię spożywczą kładziemy roladę, którą spłaszczamy, smarujemy łagodną musztardą, kładziemy plaster boczku, trochę pieczarek i wszystko zawijamy. 

Zrazy z mięsa mielonego, czyli patent babci

Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony. Zrazy powinny być zarumienione. Teraz zrazy przekładamy do rondelka i dolewamy sos z patelni z odrobiną wody. Rondelek przykrywamy i zrazy dusimy około 20 minut.

Po tym czasie mieszamy wodę z odrobiną mąki ziemniaczanej i dolewamy do sosu, by go zagęścić. Sosem polewamy zrazy. Podajemy je z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Pisaliśmy o zrazach z przepisu Danuty Martyniuk. Radziliśmy też, co zrobić, by zrazy wyszły miękkie. 

zrazy
YouTube/@swojskiejedzonko