Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło

Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło

Zupa pieczarkowa Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.

Znakomita zupa pieczarkowa u mamy

Sekretem smaku zupy z przepisu Tomasza Strzelczyka jest dodatek dwóch rodzajów smażonych pieczarek. Mocniej zrumienione grzyby dodane na koniec sprawiają, że smak dania jest obłędny. Cieszę się, że moja mama zaufała recepturze i mi ją pokazała.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia marchew
  • 1 nieduża pietruszka
  • 600 g ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 1 mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 litr wody
  • 100 ml śmietanki 30% lub roślinnej
  • szczypta tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Lista produktów bardzo długa nie jest. Z wykonaniem dania będzie podobnie. Sprawdźcie szczegółową instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Smażenie grzybów na zupę pieczarkową.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
3 składniki i 1 czynność. Ciasto na pierogi Magdy Gessler wprost nie ma sobie równych

Jak zrobić pyszną zupę pieczarkową? Przepis jest banalny

Zaczynam od posiekania cebuli i 1 pokrojenia w kostkę mniej więcej 1/3 porcji pieczarek. Cebulkę szklę na maśle lub oleju. Gdy zmięknie, wrzucam grzyby i kontynuuję smażenie

Marchewkę oraz pietruszkę obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki oczyszczam i kroję w kostkę. Pora płuczę i kroję w talarki. Po odparowaniu wody z pieczarek dodaję rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz i krótko jeszcze przesmażam.

Wrzucam wszystkie warzywa oraz przyprawy w kawałku i zalewam bulionem oraz wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 10-15 minut. W międzyczasie na nowej porcji tłuszczu smażę pozostałe pieczarki, uprzednio krojąc je w plastry.

Doprawiam tymiankiem i pieprzem i przenoszę do zupy pieczarkowej, gdy już ziemniaki zmiękną. Zabielam śmietaną, a po dwóch minutach gotowania zdejmuję garnek z ognia.

Jak podać zupę pieczarkową?

Już na talerzu porcje dania warto posypać posiekaną natka pietruszki — jej smak świetnie pasuje do grzybów. Jeśli macie ochotę, możecie też pokusić się o wrzucenie odrobiny startego sera żółtego do gorącej zupy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować pyszną ogórkową. Być może spodoba wam się też patent na pomidorówkę przygotowywaną na indyku.

Zupa piecazarkowa jest pyszna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA