Przepis na surówkę do ryby z marchewki i kiszonej kapusty
Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję.
Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione.
Surówka z marchewki i kiszonej kapusty
Jeśli chcesz zwiększyć jej słodycz, nie doprawiaj jej zwykłym cukrem. Zamiast tego dodaj do niej jabłko, które nie tylko znacznie poprawi smak, ale doda sporą ilość błonnika oraz innych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Surówka z takich składników to istna bomba witaminowa. Kapusta po ukiszeniu jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która świetnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci
Marchewka, z uwagi na dużą ilość beta-karotenu czyli wyjątkowo silnego przeciwutleniacza, zdecydowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Połączenie powyższych składników nie ma sobie równych, a chrupanie podczas jedzenia będzie nie z tej ziemi.
Potrzebujesz więcej interesujących newsów? Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, ile zarabiają podstawowi pracownicy sieci sklepów Lidl. W tym tekście informujemy fanów wczesnego grzybobrania gdzie oraz jakie grzyby pojawiają się już w lasach.
Przepis na surówkę do ryby
Źródło: zia_shusha, Getty Images
Składniki:
400 g kiszonej kapusty
mała cebula
marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju
2 jabłka
pieprz
sól
Zacznij od odsączenia kiszonej kapusty z soku i obmycia jej pod wodą. Posiekaj ją w drobne kawałki i wrzuć do sporej miski. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Tą samą czynność powtórz z jabłkami, które uprzednio pozbawiłeś gniazd nasiennych.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie elementy umieść w misce, dodaj do nich olej, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj. Wstaw surówkę do lodówki, aby przegryzły się smaki. Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: e-ksiazkakucharska.pl