Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na surówkę do ryby z marchewki i kiszonej kapusty
Adam Moskal
Adam Moskal 28.04.2021 02:00

Przepis na surówkę do ryby z marchewki i kiszonej kapusty

Surówka, która jest wyjątkowo zdrowa
RobsonPL, Getty Images

Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję. 

Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione. 

Surówka z marchewki i kiszonej kapusty

Jeśli chcesz zwiększyć jej słodycz, nie doprawiaj jej zwykłym cukrem. Zamiast tego dodaj do niej jabłko, które nie tylko znacznie poprawi smak, ale doda sporą ilość błonnika oraz innych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Surówka z takich składników to istna bomba witaminowa. Kapusta po ukiszeniu jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która świetnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci

Marchewka, z uwagi na dużą ilość beta-karotenu czyli wyjątkowo silnego przeciwutleniacza, zdecydowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Połączenie powyższych składników nie ma sobie równych, a chrupanie podczas jedzenia będzie nie z tej ziemi. 

Potrzebujesz więcej interesujących newsów? Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, ile zarabiają podstawowi pracownicy sieci sklepów Lidl. W tym tekście informujemy fanów wczesnego grzybobrania gdzie oraz jakie grzyby pojawiają się już w lasach. 

Przepis na surówkę do ryby

Źródło: zia_shusha, Getty Images

Składniki: 

  • 400 g kiszonej kapusty

  • mała cebula

  • marchewka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 4 łyżki oleju

  • 2 jabłka

  • pieprz 

  • sól

Zacznij od odsączenia kiszonej kapusty z soku i obmycia jej pod wodą. Posiekaj ją w drobne kawałki i wrzuć do sporej miski. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Tą samą czynność powtórz z jabłkami, które uprzednio pozbawiłeś gniazd nasiennych.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie elementy umieść w misce, dodaj do nich olej, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj. Wstaw surówkę do lodówki, aby przegryzły się smaki. Podawaj schłodzoną. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ksiazkakucharska.pl

Zapraszamy na nasz Instagram