W Polsce zabraknie kalafiora? Fatalne doniesienia ekspertów
Eksperci nie mają dobrych wiadomości. Ze względu na wysokie koszty upraw, kalafior przestaje być opłacalny. Wiele wskazuje na to, że w sezonie letnim o świeżym kalafiorze będziemy mogli pomarzyć. Jest szansa jednak, że warzywo pojawi się w sklepach jesienią, jednak wszystko zależy od cen i kosztów uprawy.
Gwałtowny wzrost cen warzyw w polskich sklepach
Z miesiąca na miesiąc obserwujemy stały wzrost warzyw i innych produktów spożywczych. Papryka, czy pomidory za 30- 40 zł za kilogram to już norma. Wzrosła również cena innych warzyw, w tym marchewki, ziemniaków, kalafiora, a nawet cebuli, za którą aktualnie musimy zapłacić około 7 zł za kilogram.
W ostatnim czasie absolutnym rekordzistą został kalafior. Jego cena w ciągu kilku miesięcy wzrosła aż o kilkaset procent. Niestety nic nie wskazuje, że w niedługim czasie zauważymy spadek. Eksperci mówią nawet, że uprawa warzywa już przestaje być opłacalna.
Kalafior już za chwilę może więc zniknąć z marketów, sklepów spożywczych, warzywniaków i miejskich targowisk. Szalejąca inflacja, wysokie koszty produkcji, upraw i złe warunki pogodowe to tylko niektóre z przyczyn gwałtownego wzrostu cen żywności.
W sezonie letnim kalafior może zniknąć ze sprzedaży
Kalafior może być w tym sezonie mało spotykanym warzywem. Już teraz eksperci mówią o znacznym zmniejszeniu powierzchni do upraw i szacują, że w najbliższym czasie powierzchnia ta zmniejszy się o kolejne 30%.
Producenci żywności rezygnują z upraw kalafiora ze względu na cenę i brak opłacalności. O ile w sezonie letnim będzie problem z dostępnością warzywa w sklepach i warzywniakach, tak jest szansa, że jesienna uprawa jednak dojdzie do skutku. Wszystko zależy jednak od cen i kosztów uprawy.
Cena kalafiora gwałtownie poszybowała w górę
Główka kalafiora w sklepach i warzywniakach jeszcze nie tak dawno kosztowała niewiele. Od listopada 2022 r. jego cena jednak zaczęła gwałtownie rosnąć. Do końca lutego 2023 r. cena wzrosła aż o 256% w porównaniu do ubiegłego roku.
Kalafior w tym momencie kosztuje około 16 zł- 20 zł za 1 kg. Jeśli kupimy dużą główkę, możemy więc zapłacić za niego nawet w granicach 40 zł. Cena warzywa wzrosła ze względu na coraz wyższe koszty uprawy i importu. Niestety nic nie wskazuje na to, że polskie warzywa będą dużo tańsze. Może być i tak, że kalafiora nie spotkamy w sklepach.
Co się dzieje z cenami ogórków? Tego nikt się nie spodziewał. Pani z warzywniaka szczerze o cenach warzyw . Opowiedziała całą prawdę.