Zetrzyj kapustę i dodaj kilka składników. Będzie smakowała lepiej niż mięso
Czy wiesz, że pyszne kotlety na obiad zrobisz z główki białej kapusty? Kotlety z dodatkiem ulubionego sera i przyrumienionej cebuli smakują lepiej niż tradycyjne, mięsne dania. Gotowe kotlety z kapusty podaj z sosem koperkowo- czosnkowym. Obiad zachwyci każdego.
Kotlety z kapusty w chrupiącej panierce. W sam raz na obiad
Z białej kapusty zrobisz nie tylko gołąbki, czy bigos. Warzywo doskonale sprawdzi się jako główny składnik soczystych kotletów na obiad. Kotlety mają chrupiącą, złocistą skórkę. Podaj je z domowym sosem koperkowo- czosnkowym, a będą smakować lepiej niż mięso.
Do przygotowania kotletów z kapusty potrzebujesz jajek, cebuli, bułki tartej i sera w kostce. Możesz wykorzystać ser, który akurat masz w domu, np. goudę. Jeśli chcesz jednak, żeby kotlety były bardziej wyraźne, dodaj do nich parmezan lub cheddar.
Danie z kapusty jest bardzo tanie w przygotowaniu. Kotlety usmażone na oleju i podaje z gęstym, aromatycznym sosem posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte na YouTube
Przed samą Wielkanocą Biedronka zaszalała na całego. Jajka i mięso kupisz za bezcenPrzepis na pyszne kotlety bez grama mięsa
Składniki:
- średnia główka kapusty
- pół szklanki startego sera, np. gouda, cheddar, parmezan
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na panierkę:
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
Składniki na sos:
- ogórek zielony
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Jak zrobić kotlety z kapusty? Posmakują całej rodzinie
Kapustę przekrój i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski, oprósz solą i wymieszaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Z kapusty odlej nadmiar wody. Dodaj cebulę, starty ser, bułkę tartą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Wyrób niewielkie kotlety. Kotlety obtocz w rozmąconych jajkach i bułce tartej, odstaw. Przygotuj sos: zetrzyj na tarce ogórka, przeciśnij czosnek przez praskę i posiekaj koperek.
Wszystkie składniki połącz z dodatkiem śmietany i dopraw solą i pieprzem. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju, smacznego.
Na bezmięsny obiad koniecznie podaj również kotlety ze śledzi i babkę ziemniaczaną według przepisu Magdy Gessler. Dania posmakują każdemu.