Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Ta sałatka biję ją na głowę, 1 dodatek zaskakuje
Zrezygnuj z sałatki jarzynowej. Zamiast niej na Wielkanoc przygotuj warstwową sałatkę z tuńczykiem. Danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu od jarzynowej. Zrobisz je z kilku składników, których nie trzeba gotować i obierać. Wszyscy będą zachwyceni.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem zdetronizowała jarzynową
Sałatka jarzynowa jest już tradycyjnym daniem na Wielkanoc. Jest smaczna, jednak dość oklepana. Na święta przygotowuje ją każdy. Zamiast jarzynowej, koniecznie zrób sałatkę z tuńczykiem i kilku pysznych składników.
Warstwowa sałatka z dodatkiem marynowanych pieczarek, ogórków i kukurydzy bije na głowę sałatkę jarzynową. Sekretem smaku jest aromatyczny sos na bazie majonezu, gęstego jogurtu i kilku ząbków czosnku.
Sałatka z tuńczykiem będzie świetną alternatywą dla sałatki jarzynowej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole. Wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę. Zdjęcia i przepis wykorzystany w artykule pochodzi z kanału Kuchnia Marzeny i Jarka na YouTube.
Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pysznaPrzepis na świąteczną sałatkę z kilku składników
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 12 pieczarek konserwowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- cebula czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- mała puszka kukurydzy
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Jak zrobić warstwową sałatkę z tuńczykiem?
Na początku przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Połącz wszystkie składniki, przykryj i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Odsącz tuńczyka z sosu i kukurydzę z zalewy. Pokrój pieczarki w paski, ogórki i jajka w kostkę, posiekaj cebule. Do szklanej miski dodawaj kolejno jajka, ogórki, tuńczyka. Wsyp kukurydzę, cebulę wyłóż sos i poukładaj pieczarki.
Wyliczono, gdzie najtaniej zrobimy zakupy na Wielkanoc. Zapomnij o kupowaniu baleronu. Tu poznasz przepis na baleron bez wędzenia. Idealny na świąteczny stół.