Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > „Mam ochotę przeprosić klientów”. Pani z warzywniaka powiedziała całą prawdę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.03.2023 15:20

„Mam ochotę przeprosić klientów”. Pani z warzywniaka powiedziała całą prawdę

Ceny warzyw w marcu biją rekordy
canva

Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.

Ceny warzyw w marcu osiągnęły absolutny rekord

Ceny warzyw z miesiąca na miesiąc idą w górę. Papryka czerwona już od kilku miesięcy jest bardzo droga. W tym momencie zapłacimy za nią około 25- 29 zł za kilogram. Cena pomidorów również pozostawia wiele do życzenia. Za kilogram warzyw zapłacimy prawie 35 zł.

Rekordowo droga stała się cebula, brukiew i włoszczyzna. Kilogram cebuli kosztuje nawet 8,50 zł. Cena pęczka włoszczyzny natomiast około 10- 12 zł. Wzrosła również cena marchwi, pietruszki, a nawet ziemniaków. Klienci i sprzedawcy warzywniaków liczą, że ceny warzyw zaczną spadać z pojawieniem się nowalijek.

Niestety wiosną ceny warzyw mogą nie spać tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Stale rosnące koszty produkcji, mediów oraz niesprzyjające warunki pogodowe nie wróżą powrotu cen z poprzedniego roku.

Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste

Sprzedawcy warzywniaków odczuwają skutki inflacji

Nie tylko klienci są niezadowoleni z szalejącej inflacji. Piotr Bera z portalu money.pl, rozmawiał z właścicielami warzywniaków na wrocławskim Ołbinie. Sprzedawcy coraz mocniej odczuwają gwałtowny wzrost cen warzyw i owoców. 

- Nie przypominam sobie takiej drożyzny, a robimy z mężem w handlu od 20 lat. Wzrost cen jest szokujący. Gdy wystawiam rachunek na 100 zł, to jest mi wstyd. Już od kilku lat mamy mniej klientów, którzy przerzucają się na markety -wi właścicielka warzywniaka podczas rozmowy z portalem money.pl

Kolejna właścicielka zieleniaka w rozmowie z money.pl zdradziła, jakie są koszty związane z prowadzeniem małego punktu ze świeżymi warzywami i owocami:

- Muszę jakoś pokryć koszty, a te rosną z miesiąca na miesiąc. ZUS to ok. 5 tys. zł, do tego 5 tys. na czynsz, prąd, zarobki pracownika. Na działalność potrzebuję 20 tys. miesięcznie (…) Zaczynamy się cofać, bo koszty stale rosną. Większej marży już nie zrobić, bo nikt już w ogóle nie przyjdzie.

 

 

Klienci żalą się na wysokie ceny produktów spożywczych

Dziennikarz portalu radiowroclaw.pl rozmawiał z przypadkowymi osobami o stale rosnących cenach warzyw. Wszyscy odczuwają szalejącą inflację i już niestety muszą rezygnować z niektórych produktów.

- Zauważyłam, że cebula strasznie podskoczyła. Nie mówiąc już o marchewce.. Nie będzie soków teraz z marchewki- mówi z żalem jedna z klientek warzywniaka.

Inna kobieta dodała, że ma niską emeryturę i żyje sama. Niedługo nie będzie jej już stać na kupowanie warzyw, skoro jedna papryka kosztuje w tym momencie 6- 7 zł. Takich osób, jak ona jest bardzo dużo.

Kalafior stanie się dobrem luksusowym? Nie do wiary, ile teraz kosztuje. Które warzywo jest najzdrowsze? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości.

ceny warzyw.jpg
canva/Studio Annika
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka przyprawy nie jest wyczuwalna, a robi swoje
Szukasz pomysłu na jesienne danie obiadowe, kolację na ciepło lub spotkanie w większym gronie? Koniecznie przygotuj rozgrzewający, złocisty bigos z dodatkiem mielonej kurkumy i suszonych grzybów. Danie jest absolutnym hitem, bo dodatkowo wzmacnia odporność.Bigos jest pożywnym daniem, idealnym na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy na następny dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą. Bigos możemy również zamrozić i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko mamy na niego ochotę.Najsmaczniejszy bigos przygotujemy, kiedy rozłożymy gotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia podduszamy dwa rodzaje kapusty z marchewką i przyprawami, namaczamy również suszone grzyby. Następnego dnia przygotowujemy wkładkę mięsną i łączymy ją z miękką kapustą, dusimy wolno na małym ogniu i doprawiamy aromatycznymi przyprawami.Jesienią dodajmy do bigosu łyżeczką mielonej kurkumy, tak, jak robi to ciocia Asia. Mielona przyprawa nie jest wyczuwalna w potrawie, a dzięki niej bigos będzie miał rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Tak przygotowane danie jest idealne na jesienne słoty.
Czytaj dalej
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż colesław
Surówka z czerwonej kapusty będzie o wiele smaczniejsza, kiedy dodasz do niej soczystą gruszkę. Aromat zdrowego dodatku podkreśli sos z płynnym miodem. Surówkę przygotujesz w kilka minut, będzie wyśmienitym uzupełnieniem każdego dania obiadowego.Jesienna surówka z czerwonej kapusty z gruszką pasuje do każdego obiadu. Smakuje doskonale z roladami wołowymi, wieprzowymi, pieczonym kurczakiem, kaczką, schabem i kotletami, również wegetariańskimi. Surówka jest delikatna i bardzo aromatyczna. Nie można jej też odmówić niezwykle apetycznego wyglądu. Do surówki z kapusty w jesiennej wersji przygotowuję sos z oliwy z oliwek, płynnego miodu i soku z cytryny. Składniki doskonale podkreślają smak warzyw, soczystej gruszki i suszonej żurawiny. Całą surówkę po wymieszaniu doprawiam solą i mielonym pieprzem.Wiele osób do czerwonej kapusty dodaje również majonez. Osobiście wolę lżejszą wersję na słodko. Surówka jest lekka i pełna smaku, a gruszka, żurawina i miód dodają jej charakteru. Surówkę przechowuję w lodówce maksymalnie 24 godziny od przygotowania.
Czytaj dalej