Smakosze.pl Przepisy W PRL-u dzieci jadły garściami. Teraz kultowe żelki zrobisz sam
Fot. Canva/Jose Manuel Gelpi

W PRL-u dzieci jadły garściami. Teraz kultowe żelki zrobisz sam

25 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tęsknisz czasami za dzieciństwem? Zrób żelki z tego przepisu i powróć do słodyczy rodem z PRL. Są wyśmienite, a w dodatku ich słodycz zachwyci nie tylko małych, ale i dużych smakoszy. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj.

Smak dzieciństwa

Dzięki żelkom z tego przepisu powrócisz do dzieciństwa. Choć będzie to tylko podróż smakowa to i tak warto. Te żelki są dobre nie tylko, dlatego że zrobisz je sama. Mimo cukru, przede wszystkim są zdrowsze niż te ze sklepu.

To wszystko dzięki temu, że żelki można zrobić z naturalnych składników, które są pozbawione konserwantów, słodzików oraz polepszaczy smaku. Zrób je z tego przepisu dla swoich dzieci, wnucząt, a może także dla siebie. Ich smak i naturalność zachwyci każdego.

soki owocowe.jpg
Fot. Canva/fcafotodigital
Strzelczyk zrobił coś, co kiedyś królowało w stołówkach. Smakuje każdemu, jest tanie i proste

Tylko zdrowe produkty

Domowe żelki robi się na bazie soku. Wybierz swój ulubiony. Sprawdzą się zarówno soki owocowe, jak i warzywne, na przykład z marchewki lub buraka. Unikaj jednak nektarów. Do stworzenia domowych żelków wykorzystaj tylko soki pochodzenia naturalnego. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 300 ml soku
  • 40 g żelatyny
  • cukier

Przepis na domowe żelki

Do garnka wsyp żelatynę. Zalej ją sokiem i pozostaw do napęcznienia. Po około 20 minutach podgrzej składniki na małym ogniu. Wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.

Masę z soku i żelatyny przełóż do foremek. Możesz wykorzystać do tego foremki do kostek lodu. Możesz poszukać takich, które kształtem najbardziej przypominają PRL-owskie koreczki. Foremki odstaw d o ostygnięcia, po czym schowaj do lodówki na 2 godziny. Jeśli chcesz, żeby Twoje słodycze wyglądały jak te, które pamiętasz z PRL, po godzinie wyjmij je delikatnie z formenek i posyp drobnym cukrem, po czym z powrotem wstaw do lodówki. Sprawdź jaką promocję przygotowała Biedronka oraz dowiedz się, z jakiego powodu mężczyźni żądają rozwodu .

domowe żelki.jpg
Fot. Canva/ildipapp
Te zrazy Kuronia rozwalają system. Nawet w knajpie takich nie zjesz
Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy