Strzelczyk zrobił coś, co kiedyś królowało w stołówkach. Smakuje każdemu, jest tanie i proste
Choć to przepis na danie makaronowe, Tomasz Strzelczyk zapewnia, że nie ma ono nic wspólnego z Włochami, a raczej z Polską. Kucharz przyznaje, że zajadał się nim w dzieciństwie i chyba nie on jeden – to tanie i proste danie, jeśli dobrze je przygotować, jest doskonałe na codzienny domowy obiad.
Szybki makaronowy obiad
Dania makaronowe to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. Makaron gotuje się szybko, a dobrze znosi towarzystwo mnóstwa dodatków. Jedno z takich dań zaproponował znany na youtubie szef kuchni Tomasz Strzelczyk. W tym wydaniu to nie włoska pasta, ale swojskie kluski na drugie danie.
Strzelczyk zapewnia, że to danie „dla zapracowanych i dzieci”. Ma rację, łączy ono bowiem dwie ważne cechy: po pierwsze, przy tej kombinacji składników będzie smakować naprawdę wszystkim, a po drugie to rzeczywiście szybki obiad.
Te zrazy Kuronia rozwalają system. Nawet w knajpie takich nie zjeszMakaron z karkówką wieprzową
Ciekawą propozycją Tomasza Strzelczyka jest dodanie do makaronu… ziemniaków. To nietypowe połączenie dwóch węglowodanowych składników, ale szef kuchni zapewnia, że drobno pokrojone ziemniaki rozgotują się i będą spajać danie.
Składniki
- 300 g tłustego mięsa, np. karkówki wieprzowej
- 250 g makaronu typu muszelki
- 2-3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowujemy makaron z wieprzowiną
Mięso wieprzowe kroimy w niezbyt dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do rondelka, w którym dusi się mięso, kiedy będzie zaczynało się rumienić. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę i dokładnie mieszamy.
Kiedy cebula jest zeszklona, a mięso zaczyna się robić miękkie, dodajemy plastry marchewki, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dusimy przez kilka minut.
Po upływie tego czasu dodajemy dwa liście laurowe, wrzucamy makaron i zalewamy połową szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż makaron stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na nietypowo zabielaną ogórkową i aromatyczną, sycącą soliankę.