Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zrobił coś, co kiedyś królowało w stołówkach. Smakuje każdemu, jest tanie i proste
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.09.2024 18:38

Strzelczyk zrobił coś, co kiedyś królowało w stołówkach. Smakuje każdemu, jest tanie i proste

makaron na talerzu
fot. youtube.com/@oddaszfartucha

Choć to przepis na danie makaronowe, Tomasz Strzelczyk zapewnia, że nie ma ono nic wspólnego z Włochami, a raczej z Polską. Kucharz przyznaje, że zajadał się nim w dzieciństwie i chyba nie on jeden – to tanie i proste danie, jeśli dobrze je przygotować, jest doskonałe na codzienny domowy obiad.

Szybki makaronowy obiad

Dania makaronowe to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. Makaron gotuje się szybko, a dobrze znosi towarzystwo mnóstwa dodatków. Jedno z takich dań zaproponował znany na youtubie szef kuchni Tomasz Strzelczyk. W tym wydaniu to nie włoska pasta, ale swojskie kluski na drugie danie.

Strzelczyk zapewnia, że to danie „dla zapracowanych i dzieci”. Ma rację, łączy ono bowiem dwie ważne cechy: po pierwsze, przy tej kombinacji składników będzie smakować naprawdę wszystkim, a po drugie to rzeczywiście szybki obiad.

krojenie mięsa
fot. youtube.com/@oddaszfartucha
Te zrazy Kuronia rozwalają system. Nawet w knajpie takich nie zjesz

Makaron z karkówką wieprzową

Ciekawą propozycją Tomasza Strzelczyka jest dodanie do makaronu… ziemniaków. To nietypowe połączenie dwóch węglowodanowych składników, ale szef kuchni zapewnia, że drobno pokrojone ziemniaki rozgotują się i będą spajać danie.

Składniki

  • 300 g tłustego mięsa, np. karkówki wieprzowej
  • 250 g makaronu typu muszelki
  • 2-3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowujemy makaron z wieprzowiną

Mięso wieprzowe kroimy w niezbyt dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do rondelka, w którym dusi się mięso, kiedy będzie zaczynało się rumienić. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę i dokładnie mieszamy.

Kiedy cebula jest zeszklona, a mięso zaczyna się robić miękkie, dodajemy plastry marchewki, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dusimy przez kilka minut.

Po upływie tego czasu dodajemy dwa liście laurowe, wrzucamy makaron i zalewamy połową szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż makaron stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na nietypowo zabielaną ogórkową i aromatyczną, sycącą soliankę.

mięso w rondlu
fot. youtube.com/@oddaszfartucha