Smakosze.pl Przepisy W Tłusty Czwartek cała rodzina czeka na amerykańskie pączki. Są bardzo proste, dzieci je uwielbiają
youtube.com/@szefowakuchni

W Tłusty Czwartek cała rodzina czeka na amerykańskie pączki. Są bardzo proste, dzieci je uwielbiają

2 lutego 2024

Oto przepis na prawdziwe amerykańskie donaty. Te pączki-oponki znamy głównie z filmów i amerykańskich cukierni, które próbowały swoich sił w Polsce. Jednak bardzo łatwo można przyrządzić je samodzielnie, w domu. Dzieci czekają na nie z utęsknieniem.

Amerykańskie pączki na Tłusty Czwartek

Choć trudno w to uwierzyć, pączki w karnawale nie są wyłącznie polską specjalnością. Pół Europy zajada się różnymi formami faszerowanych i smażonych ciastek drożdżowych, by zdążyć przed Wielkim Postem . Amerykanie, naród praktyczny, nie narzucają sobie takich ograniczeń. Swoje pączki jedzą przez okrągły rok.

Tłusty Czwartek to jednak okazja, by także ten zwyczaj sprowadzić na rodzimy grunt. O ile dorośli na pewno będą chętnie sięgać do smaku dzieciństwa, to dzieci będą szczęśliwe, mogąc spróbować pączków „jak z filmów”. Przygotowując porcję donatów oprócz porcji tradycyjnych pączków, obsłużymy gusta całej rodziny.

ciasto na pączki
youtube.com/@szefowakuchni
Już nigdy nie kupię gotowych konserw na wyjazd z rodziną. Strzelczyk zna genialny przepis

Pączki z dziurką dla rodziny

W tym przepisie proponujemy, by pączki przyrządzić z lukrem w kilku kolorach i z czekoladą. Zdjęcia zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Szefowa Kuchni, którego autorka przygotowuje polewę z gorzkiej czekolady i mleka, co jest równie dobrym pomysłem. Sądzimy jednak, że krucha czekoladowa warstwa lepiej oddaje oryginalne amerykańskie pączki niż inne rodzaje polewy.

Składniki

  • Szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 40 g masła
  • 15 g drożdży
  • 30 g cukru
  • Łyżka rumu
  • Olej do smażenia (lub smalec)
  • Rozpuszczalna polewa czekoladowa
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Barwniki spożywcze i cukrowa posypka
Wykrojone donaty
youtube.com/@szefowakuchni

Smażymy donaty

Drożdże zalewamy w miseczce ciepłym mlekiem i dodajemy łyżkę cukru oraz trzy łyżki mąki. Dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by drożdże zaczęły pracować .

Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, dwie łyżki cukru, rum oraz drożdżowy zaczyn. Ciasto mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi, by uzyskać suche ciasto.

Ciastu pozwalamy wyrastać przez godzinę. Następnie wyrabiamy i wałkujemy z niego centymetrowej grubości placek. Z placka wykrawamy kółka o średnicy ok. 8 cm , a w środku – dziurki o średnicy 3 cm. Donatom pozwalamy wyrastać jeszcze kilkadziesiąt minut pod przykryciem ze ściereczki.

Po upływie tego czasu rozgrzewamy olej do smażenia (chyba, że wybieramy smalec). Musi być go dużo – co najmniej 3-4 centymetry na dnie garnka . Donaty układamy na gorącym tłuszczu. Smażymy, aż staną się złociste, a następnie delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony.

Lukier przygotowujemy z cukru pudru i odrobiny gorącej wody (możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny). Według uznania barwimy go barwnikami spożywczymi i dekorujemy donaty na różne kolory, używając także polewy czekoladowej. Zanim lukier i czekolada zastygną, posypujemy je różnokolorowymi wiórkami cukrowymi, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Wypróbuj również przepis na pączki z 1935 roku oraz na faworki siostry Anieli .

Smażenie donatów
youtube.com/@szefowakuchni
Ta zimowa zupa wystarcza za cały obiad. Robię ją błyskawicznie, rodzina zawsze chce więcej
Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu. Robię z nich pyszne gofry i mam obiad na kolejny dzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy