Ta zimowa zupa wystarcza za cały obiad. Robię ją błyskawicznie, rodzina zawsze chce więcej
Ta niezwykła zupa z marchwi i soczewicy jest tak sycąca, że stanowi osobny posiłek. Obojętnie, czy za oknem siarczysty mróz, czy raczej chlapa, talerz tego cuda jest idealną rozgrzewką po spacerze czy powrocie z pracy.
Zupa z marchwi
Dosłownie kilka składników wystarczy, by przyrządzić pyszną i rozgrzewającą zupę-krem na zimowe dni. Polecamy nagotować od razu duży garnek tego sycącego dania, bo rodzina z pewnością poprosi o więcej. Do zalet zupy soczewicowo-marchewkowej należy też niska cena składników. Choć można przygotować wersję mięsną, np. dodając kurczaka już po zblendowaniu warzyw, doskonale sprawdzi się jako potrawa jarska. Na liście zakupów mamy więc wyłącznie marchewkę, soczewicę, ew. bulion warzywny i szklankę mleka.
Właściwości zdrowotne soczewicy są bardzo często niesłusznie pomijane. Jest do wręcz idealne roślinne źródło białka, które może zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Jest też wskazane jako źródło kwasu foliowego, tak potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży. Smakowo świetnie komponuje się z marchwią, która jest doskonałym źródłem choćby beta-karotenu. Ta substancja jest zaś prowitaminą A, czyli pomaga organizmowi naturalnie wytworzyć ten potrzebny nam mikroskładnik.
Rozgniatam herbatniki i błyskawicznie robię z nich pyszne ciasteczka czekoladowe. Wyglądają jak z cukierniZupa soczewicowa na rodzinny obiad
Podobne zestawienie składników występuje w krajach arabskich. Jeśli chcemy eksperymentować ze składnikami, spróbować warto mleka kokosowego, które doda orientalną nutę do tej wszechstronnej zupy. W sklepach jest też coraz częściej dostępna harissa, pikantna pasta używana głównie w Tunezji i Libii, która podkręci pikanterię i smak tej potrawy.
Składniki
- 600 g marchwi
- 150 g łuskanej czerwonej soczewicy
- Ostra i wędzona papryka w proszku
- 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z bulionetki)
- ½ szklanki mleka
- 4 kromki czerstwego chleba
- Oliwa
Przygotowujemy zupę orientalną
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy marchew startą na tarce o grubych okach i soczewicę. Zalewamy bulionem i mlekiem i doprowadzamy do wrzenia.
Kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Zdejmujemy garnek z kuchenki i miksujemy zupę blenderem ręcznym, aż będzie aksamitna.
Czerstwy chleb kroimy w kostkę o boku 1,5 cm mniej więcej. Dokładnie spryskujemy oliwą i przypiekamy na duże patelni, aż będzie złocisty. Po kilka takich kostek sypiemy na wierzch zupy po nalaniu jej do talerzy.
Wypróbuj też przepis na odchudzającą zupę warzywną i na faworki siostry Anieli.