W tym roku na Boże Narodzenie podam taki obiad. Ten schab jest pyszny i rozpływa się w ustach
Czy wiecie już, co podacie na obiad na Boże Narodzenie? Ja przygotuję wyśmienity schab, który jest soczysty i rozpływa się w ustach. Do tego wyrazisty sos i pyszne świąteczne danie będzie gotowe. Wszyscy goście będą nim zachwyceni.
Mięciutki schab na Boże Narodzenie
Przed nami wyjątkowy czas. Boże Narodzenie coraz bliżej, a wraz z nim liczne przygotowania w wielu domach. Każdy, kto zajmuje się kuchnią w tym czasie myśli, co przyrządzić na święta . Ja już wiem, czym uraczę wszystkie zaproszone osoby. Oniemieją, gdy spróbują mojego schabu .
Mięso z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków konserwowych po prostu rozpływa się w ustach . Do tego wyśmienity sos, który nadaje smaku tej potrawie. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd pochodzą też niektóre zdjęcia, które są wykorzystane w artykule.
Jak zrobić schab na Boże Narodzenie?
Składniki:
- ½ kg schabu
- 2 szklanki mleka
- 6 pieczarek
- 5 ogórków konserwowych
- 1 papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do mięsa mielonego
Składniki na sos:
- 1 ½ szklanki wody
- ½ szklanki keczupu
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie potrawy zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry i włożenia go do mleka. Schab moczymy co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mięso odsączamy i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Mięso obsmażamy na oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do miski wlewamy zimną wodę, dodajemy musztardę, przecier pomidorowy i keczup . Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Schab na Boże Narodzenie najlepszy na obiad
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy olejem. Układamy w nim podsmażone mięso, pokrojone ogórki konserwowe, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i pieczarki. Doprawiamy i zalewamy przyrządzonym sosem.
Potrząsamy naczyniem, by sos dotarł w niższe partie dania. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 60 minut do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu nasz schab jest już gotowy do podania. To bardzo miękkie i soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pieczeń na święta od Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też, jaką rybę serwuje Robert Makłowicz na Boże Narodzenie.
Źródło: YouTube/@mojedomowejedzenie
Zdjęcia: screen YouTube/@mojedomowejedzenie