Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wielkanoc podam takie tulipany z jajek. Robi się je prościej niż myślisz
Fot. YouTube/vkusna-eda-s-khadija

W tym roku na Wielkanoc podam takie tulipany z jajek. Robi się je prościej niż myślisz

22 marca 2024

Na Wielkanoc na pewno nie zabraknie jajek. Jednak ja podam je w formie apetycznych i efektowanych tulipanów. Polecam przepis na jajka, które robi się w prosty sposób. Będą piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.

Tulipany z jajek na Wielkanoc

Zwykle na wielkanocnym stole goszczą jajka w różnej postaci. Przyrządzamy jajka faszerowane rozmaitymi składnikami, jajka w sosie chrzanowym, albo z majonezem. Dodajemy je też do sałatek, którymi zajadamy się na Wielkanoc.

W tym roku postanowiłam, że zaskoczę rodzinę i gości. W święta wielkanocne podam jajka, które wyglądają jak tulipany. Pełne są apetycznego nadzienia, a w bukiecie z zieleniny, cieszą oko i aż proszę się, by ich spróbować. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube vkusna-eda-s-khadija. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

tulipany z jajek
Fot. YouTube/vkusna-eda-s-khadija
Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta

Jak zrobić tulipany z jajek?

Składniki:

  • 7 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1 burak
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na farsz:

  • 100 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • 1 żółta papryka

Przygotowanie tulipanów z jajek zacznij od ugotowania jajek na twardo, a potem przełóż je do chodnej wody. Buraka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej 600 ml wody . Dodaj ocet jabłkowy, sól i cukier. Gotuj do miękkości, a potem zostaw do ostudzenia.

Wywar z buraków przecedź, włóż do niego jajka, przykryj i odstaw na godzinę. Następnie wyjmij je na ręcznik papierowy, nacinaj tak, by przypominały kwiaty tulipana . Wyjmij ostrożnie żółtka do miski. Dołóż do nich przyprawy, musztardę, majonez, starty parmezan i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Tulipany z jajek, czyli pięknie i smacznie

Składniki farszu dokładnie wymieszaj i wypełnij nimi białka. Ułóż na talerzu szczypiorek i żółtą paprykę, by przypominały łodygi kwiatów i wazon . Kwiaty zrób z jajek z nadzieniem. Przed podaniem możesz jeszcze schłodzić w lodówce.

Tulipany z jajek prezentują się niezwykle efektownie na stole. Potrawa może wyglądać na nieco skomplikowaną, ale jest prosta w wykonaniu. Podaj takie jajka na Wielkanoc i spraw radość swoim bliskim. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciastka w kształcie jajek. Podawaliśmy też przepis na żurek bez zakwasu.

tulipany z jajek
Fot. YouTube/vkusna-eda-s-khadija

Źródło: YouTube/vkusna-eda-s-khadija

Zdjęcia: YouTube/vkusna-eda-s-khadija

Żaden rosół, żadna jarzynowa. Przy tej zupie inne mogą się schować, mogłabym ją jeść non stop
Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Zrobię ją na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy