Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wigilię przygotuję takie gołąbki. Z jednym dodatkiem smakują lepiej niż mięsna wersja
YouTube/@wkuchnidoroty

W tym roku na Wigilię przygotuję takie gołąbki. Z jednym dodatkiem smakują lepiej niż mięsna wersja

28 listopada 2023

Gołąbki na Wigilię? Wielu smakoszy aż złapie się za głowę! Spokojnie, przyrządzę wersję bezmięsną tego dania. Wyjątkowy dodatek znakomicie podkręci smak tej postnej potrawy. Polecam przepis na gołąbki wigilijne, które czarują smakiem przy świątecznym stole.

Te gołąbki są idealne na Wigilie

W Wigilię na naszych stołach królują potrawy bezmięsne . Pierogi, uszka z grzybami, czy karp to potrawy, które jadamy w Boże Narodzenie . W tym roku postanowiłam, że zrobię gołąbki wigilijne. Gdy powiedziałam  tym rodzinie, aż zaniemówili. Jak to? Mięsna potrawa na Wigilię?

Nic z tych rzeczy! Robię gołąbki, które nie mają w sobie ani grama mięsa. Za to mnóstwo smaku i dodatek, który sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej niż mięsna wersja. Gołąbki robię z sosem sojowym grzybowym. Polecam ten znakomity przepis na świąteczne danie.

gołąbki wigilijne
YouTube/@wkuchnidoroty
Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania

Jak zrobić wigilijne gołąbki?

Składniki:

  • 1 płaska kapusta na gołąbki
  • 300 g ryżu
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • ⅓ kostki masła
  • 2 garście ugotowanych grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy grzybowy

Przyrządzenie wigilijnych gołąbków zaczynamy od wykrojenia głąba z kapusty i gotowaniu kapusty w litrze osolonej wody. Po kilku minutach zdejmujemy liście. Ważne by były lekko twarde. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekane cebule oraz startą marchewkę.

Teraz siekamy ugotowane i przepłukane suszone grzyby. Do miski z ugotowanym ryżem dorzucamy zawartość patelni, grzyby, wyciskamy czosnek i doprawiamy. Dodajemy też sos sojowy grzybowy do smaku . Wyrabiamy farsz i z liści kapusty odkrawamy zgrubiałą część. Zawijamy gołąbki i układamy je w żaroodpornej brytfance.

Te gołąbki smakują najlepiej w święta

Teraz przyrządzamy sos, więc do miski z wodą dajemy 2 kostki rosołowe i mieszamy. Zalewamy sosem gołąbki i oprószamy delikatnie solą. Wstawiamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Po upływie tego czasu gołąbki wigilijne są gotowe do podania.

Te pyszne gołąbki są rumiane i pachnące. Zachwycają swym smakiem, a dodatek sosu sojowego grzybowego jest tu znakomitym uzupełnieniem tego dania . Polecam przepis na to wyjątkowe wigilijne danie. Rodzina i goście za nim przepadają. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę grzybową wigilijną. Polecaliśmy przepis na makowiec od Ewy Wachowicz.

gołąbki wigilijne
YouTube/@wkuchnidoroty
To najprostszy przepis na świąteczny piernik. Zrobisz go w chwilę, jest pyszny i zawsze się udaje
Ułóż talerz na cieście francuskim i wytnij okrąg. W 15 minut zrobisz cudowny obiad, to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy