Zupa grzybowa wigilijna - najlepszy, tradycyjny przepis
Zupa grzybowa, podobnie jak barszcz czerwony, jest tradycyjną zupą przygotowywaną na Wigilię. Zupa z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny, grzybowy smak. Jest doskonała. Zupa grzybowa gotowana jest na bulionie warzywnym, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Poznaj przepis na wigilijną zupę grzybową.
Wigilijna zupa grzybowa jest tradycyjną zupą pochodzącą z Mazowsza, jednak szybko rozpowszechniła się na cały kraj. Zupę grzybową przygotowuję co dwa lata, na zmianę z barszczem czerwonym z uszkami, ponieważ jedno i drugie danie smakuje wybornie i kojarzy mi się z Gwiazdką i uroczystą, rodzinną kolacją.
Zupę grzybową wigilijną podaję bez śmietany, aby smak grzybów był bardzo mocno wyczuwalny. Danie musi być mocno aromatyczne i mieć wyraźny kolor. Grzyby suszone zawsze namaczam w zimnej wodzie, aby zmiękły, wodę z grzybów również wlewam do zupy. Zupę grzybową podaję z makaronem do łazanek lub drobnymi kluskami muszelkami.
Suszone grzyby leśne dodaj do wigilijnej kapusty z grochem, a odkryjesz jej nowy, niepowtarzalny smak.
Przepis na świąteczną zupę grzybową
Składniki na 4-5 porcji:
4 szklanki suszonych grzybów
2 marchewki
korzeń pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
mały por
pieprz, sól
pół natki pietruszki i lubczyku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżka masła
Dodatkowo:
makaron do łazanek lub kluski muszelki
Jak ugotować zupę grzybową wigilijną?
Grzyby namocz w zimnej wodzie, ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Na maśle podsmaż drobno posiekany czosnek, cebulę, następnie dodaj pokrojony por, seler, marchewkę, korzeń pietruszki i smaż przez kilka minut. Dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą, pieprzem i zalej wodą.
Gałązki natki pietruszki i lubczyku zwiąż gumką recepturą i włóż do garnka gałązkami do góry, aby gumka nie była zamoczona w wywarze. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem.
Smacznego.