Smakosze.pl Porady W wielkanocnym koszyczku musi być dokładnie 7 produktów. Jeden z nich mocno zaskakuje
Fot. Canva

W wielkanocnym koszyczku musi być dokładnie 7 produktów. Jeden z nich mocno zaskakuje

4 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Święconka to pewniak jeśli chodzi o Święta Wielkanocne. Co roku w Polsce miliony osób idą do kościoła, aby poświęcić pokarmy starannie ukryte w przepięknym i tradycyjnie ozdobionym koszyczku wielkanocnym. Jaka jest jego historia i najważniejsze, co należy w nim umieścić. Możecie być zaskoczeni.

Święta Wielkiej Nocy

Sobotnie święcenie pokarmów to piękny wstęp do radosnych wydarzeń , które czekają nas już w niedzielny poranek. Na stołach pojawią się niesamowicie smaczne i aromatyczne dania, które będą tylko czekać na to, aby ich skosztować. Śniadanie wielkanocne to wydarzenie, które jest praktykowane w wielu polskich domach i nie może obejść się bez jajek faszerowanych, sałatki jarzynowej, pasztetu oraz wielu różnych wędlin , a towarzysząca temu wszystkiemu atmosfera jest po prostu magiczna.

Zastanawialiście się jednak kiedyś , skąd wziął się zwyczaj święconki, co kiedyś w niej umieszczone i najważniejsze, czyli co teraz musi się w niej znaleźć? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości .

Święconka wypełniona składnikami
Fot. Shutterstock/Longfin Media
W sklepach sprzedają mięso, które tylko udaje polskie. Może być skażone groźną chorobą

Skąd wzięła się tradycja święconki?

Według Narodowego Instytutu Kultury Dziedzictwa Wsi tradycja święcenia pokarmów ma swoje korzenie w zwyczajach przedchrześcijańskich Słowian oraz w praktykach pierwszych chrześcijan. Słowianie celebrowali podobne obrzędy związane z równonocą wiosenną, co oznaczało powroty natury do życia. Zwyczaj święcenia wielkanocnych koszyczków zyskał na popularności i ugruntował się w XIV wieku .

Ciekawe jest również to, co w dawnych czasach było zawartością święconki. Na początku tradycja święcenia obejmowała całe, pieczone na rożnie barany, prosięta oraz inne zwierzęta hodowlane – duchowni odwiedzali różne gospodarstwa . Przełomowy był na pewno wiek XV i XVI, kiedy to zaczęto w tym wszystkim uwzględniać mleko z miodem. W kolejnych latach nastąpiły kolejne zmiany. Aby zaoszczędzić czas i sprawić, aby tradycja święcenia przebiegała sprawnie, zaczęto przynosić do kościoła ozdobione koszyczki , w których znajdowały się różnorodne, gotowe już produkty, takie jak szynki, kiełbasy i sery.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jaka powinna być zawartość święconki w dzisiejszych czasach?

Każdy wkłada do koszyczka to, co sobie tylko wymarzy , jednak warto w nim na pewno umieścić 7 następujących pokarmów.

1. Chleb

Chleb , który jest symbolem ciała Chrystusa, a ponadto symbolizuje także dobrobyt i powodzenie. Stanowi nieodłączny element każdej święconki – choć inne produkty mogą się zdarzyć w mniejszych ilościach, pieczywo jest zawsze obecne.

2. Jajka

Jajka, które symbolizują życie oraz zmartwychwstanie. Można oczywiście włożyć do koszyczka zarówno nieozdobione jajka, jak i pięknie zdobione pisanki, które z pewnością sprawią, że koszyczek będzie bardzo uroczy.

Pięknie pomalowane pisanki
Fot. Shutterstock/Berit Kessler

3. Wędlina lub kiełbasa

Wędlina oraz kiełbasa to składniki koszyczka wielkanocnego, które są odpowiednikiem dawnych tradycji, w których pieczono całe barany i prosięta. Wyroby mięsne symbolizują obfitość oraz zdrowie.

4. Sól

Sól ma za zadanie chronić jedzenie przed zepsuciem, ale również podkreślać jego smak. W chrześcijaństwie jest ona określana jako “sól ziemi”, która symbolizuje oczyszczenie, trwałość i więzi, które łączą Boga z człowiekiem.

5. Ser

Okazuje się, że w koszyczku wielkonocnym powinien znaleźć się również ser, który w przeszłości często się on pojawiał jako element święconki. Był on święcony przez gospodarzy w celu podziękowania na obfite plony, oraz prosić o dalszą i bezproblemową hodowlę stada, a więc symbolizuje on hojność, jaką obdarza nas natura.

6. Chrzan

Chrzan powinien się znaleźć w koszyczku w postaci korzenia lub można też go zetrzeć i umieścić w słoiczku. W dawnych czasach wierzono, że chrzan zapobiega nieszczęściom. Symbolizuje on zwycięstwo życia.

7. Ciasto

Nie zapominajmy również, że w koszyczku wielkanocnym musi się znaleźć coś słodkiego, szczególnie babka wielkanocna, która symbolizuje piękno, zaradność i doskonałość. Ewentualnie baranek wykonany z cukru, który również znajduje swoje miejsce w święconce.

Święcenie pokarmów w kościele
Fot. Shutterstock/moomin201

Sprawdź przepis na placki wiedeńskie . Zobacz, jak przygotować pyszną karkówkę .

Po prostu wlej kawę do mąki i wymieszaj. Za ten trik ktoś powinien dostać nagrodę
Nie ma lepszego ciasta na Dzień Kobiet. „Sułtan” jest totalnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy