Po prostu wlej kawę do mąki i wymieszaj. Za ten trik ktoś powinien dostać nagrodę

Kawa, jak się okazuje, to nie tylko napój. Ten trunek, który budzi nas każdego poranka, może być także składnikiem niezwykłego smaku. Poznaj nieskomplikowany przepis, a dowiesz się, co pysznego z tego wyczarujesz. Przekąskę pokochają wszyscy dorośli domownicy.
Kawa nie tylko do picia
Nie ma, co ukrywać, w głębi duszy każdy z nas jest łasuchem. Uwielbiamy słodkie bułki, ciasta, ciasteczka i inne znakomite desery. Szczególne uznanie zyskują te, które smakowo komponują się z filiżanką dobrej kawy. Ten napój to po słodyczach druga z naszych słabości.
Jeżeli uwielbiasz zarówno desery, jak i kawę, koniecznie musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu połączysz dwie swoje namiętności w postaci ciasteczek kawowych. Ich wygląd oraz smak jest niespotykany i zdecydowanie warto je zrobić, bo nie dostaniesz ich w żadnej cukierni.

Nie ma lepszego ciasta na Dzień Kobiet. „Sułtan” jest totalnym hitem
Kawa i mąka, czyli niezwykłe połączenie
Nietypowy deser powstaje przede wszystkim z kawy oraz mąki. Oprócz nich potrzebne będą także inne produkty. Nie ma ich wiele, ale to dzięki nimi ciasteczka kawowe będą miały odpowiednią konsystencję oraz smak. O tym, co potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Zapoznaj się z nią dokładnie, aby składnika nie pominąć.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 łyżki mielonej kawy
- 1 szklanka wody
- 3 ½ szklanki mąki
- 4 g solo
- 1 opakowanie kremu
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 tabliczka czekolady
- olej

Przepis na ciasteczka kawowe
Do kubka wsyp kawę i zalej ją wrzątkiem. Wymieszaj składniki. Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp sól. Wymieszaj, a następnie całość zalej zaparzoną kawą. Wbij jajko i wymieszaj składniki. Kiedy wstępnie się połączą, zagnieć je w jednolite ciasto.
Do drugiej miski wsyp opakowanie kremu, dodaj masło i wlej mleko. Składniki połącz ze sobą za pomocą miksera. Powinien powstać z nich gęsty krem.
Przygotowane na początku ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą foremki do wykrywania wytnij z niego okrągłe placki.
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Przełóż placki i smaż je, do momentu wyrośnięcia i zarumienienia na brązowy kolor. Do rękawa cukierniczego przełóż krem i nadziej nim środek usmażonych ciasteczek. Czekoladę rozpuść w garnku i posmaruj nim wierzch deserów. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami lub pistacjami.
Wypróbuj także przepis na deser z ciasta francuskiego oraz dowiedz się, dlaczego pączki wywołały burzę w Internecie.






































