Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze
To proste, ale niezwykle apetyczne ciasto to kolejny sposób, by uczucić sezon na truskawki. Tym razem podajemy je z galaretką i prostym biszkoptowym spodem. Trudno o bardziej wiosenny przepis.
Ciasto z truskawkami
Truskawki z bitą śmietaną podane w formie ciasta? Tak, poprosimy. Choć znaleźć można wiele przepisów na rozmaite truskawkowe ciasta, to biszkopt ze śmietanową masą jest chyba najlepszym z nich.
W tym przepisie przygotowujemy więc ciasto z truskawkami w galaretce i warstwą, którą można określić jako ptasie mleczko . Ozdobny i świeży warstwowy deser sprawdzi się nawet jako tort dla wiosenno-letniego jubilata.
Zobacz też: doskonała sałatka na Dzień Matki .
Ciasto warstwowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga babcia gotuje. Warto zwrócić uwagę na jedną właściwość tego ciasta: można zmieniać jego charakter , regulując proporcje spodu ciasta i warstwy śmietanowej. Weź biszkopt z tylko dwóch jajek, ale dwa razy więcej śmietany i nagle masz zupełnie innego charakteru deser.
Zobacz też: sposób na wyhodowanie dużych pomidorów .
Składniki
- 300-400 g truskawek
- 150 g mąki
- 120 g cukru
- 100 ml mleka
- 500 ml śmietany do ubijania (30 lub 36%)
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 jajka
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól
Deser z galaretką truskawkową
Aby przygotować biszkopt truskawkowy, ubijamy białka z cukrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas mieszając.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc składniki. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy pzez ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni , a następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.
Truskawki dokładnie płuczemy i kroimy na ćwiartki. Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Można użyć mniej wody, niż jest w przepisie . Odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli dodajemy żelatynę z mlekiem. Kiedy będą dokładnie połączone, odstawiamy je do lodówki na ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy bitą śmietanę i wykładamy ją na biszkoptowy spód. Dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu bita śmietana powinna być dobrze związana .
Na powierzchni ciasta układamy truskawki i zalewamy tężejącą powoli galaretką. Całe ciasto znów wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka po wierzchu będzie sztywna, ciasto jest gotowe.
Wypróbuj też przepisy na zapiekane truskawki i orzeźwiającą lemoniadę .