Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze

26 maja 2024

To proste, ale niezwykle apetyczne ciasto to kolejny sposób, by uczucić sezon na truskawki. Tym razem podajemy je z galaretką i prostym biszkoptowym spodem. Trudno o bardziej wiosenny przepis.

Ciasto z truskawkami

Truskawki z bitą śmietaną podane w formie ciasta? Tak, poprosimy. Choć znaleźć można wiele przepisów na rozmaite truskawkowe ciasta, to biszkopt ze śmietanową masą jest chyba najlepszym z nich.

W tym przepisie przygotowujemy więc ciasto z truskawkami w galaretce i warstwą, którą można określić jako ptasie mleczko . Ozdobny i świeży warstwowy deser sprawdzi się nawet jako tort dla wiosenno-letniego jubilata.

Zobacz też: doskonała sałatka na Dzień Matki .

masa kremowa na cieście
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka

Ciasto warstwowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga babcia gotuje. Warto zwrócić uwagę na jedną właściwość tego ciasta: można zmieniać jego charakter , regulując proporcje spodu ciasta i warstwy śmietanowej. Weź biszkopt z tylko dwóch jajek, ale dwa razy więcej śmietany i nagle masz zupełnie innego charakteru deser.

Zobacz też: sposób na wyhodowanie dużych pomidorów .

Składniki

  • 300-400 g truskawek
  • 150 g mąki
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 500 ml śmietany do ubijania (30 lub 36%)
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 jajka
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól

Deser z galaretką truskawkową

Aby przygotować biszkopt truskawkowy, ubijamy białka z cukrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas mieszając.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc składniki. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy pzez ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni , a następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.

Truskawki dokładnie płuczemy i kroimy na ćwiartki. Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Można użyć mniej wody, niż jest w przepisie . Odstawiamy do przestudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli dodajemy żelatynę z mlekiem. Kiedy będą dokładnie połączone, odstawiamy je do lodówki na ok. 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy bitą śmietanę i wykładamy ją na biszkoptowy spód. Dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu bita śmietana powinna być dobrze związana .

Na powierzchni ciasta układamy truskawki i zalewamy tężejącą powoli galaretką. Całe ciasto znów wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka po wierzchu będzie sztywna, ciasto jest gotowe.

Wypróbuj też przepisy na zapiekane truskawki i orzeźwiającą lemoniadę .

truskawki na cieście
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
W życiu nie jadłam lepszej pieczonej cukinii. Zalana tym sosem smakuje jak marzenie
Nigdy nie jadłam pyszniejszych naleśników. Tę sztuczkę pokazała mi zaprzyjaźniona kucharka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy