Smakosze.pl Przepisy Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej nietypowy składnik. Cudownie podkręca jej smak
fot. Facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva/ola-p

Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej nietypowy składnik. Cudownie podkręca jej smak

5 sierpnia 2024

Ewa Wachowicz ma swój świetny sposób na babkę ziemniaczaną. Dodaje składnik, którego normalnie nie kojarzymy z takim daniem. Nadaje mu jednak bardzo specyficzny smak i aromat.

Pyszna babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to typowa dla kuchni naszej części Europy potrawa, jedna z tysiąca, jakie, według porzekadła, przygotowujemy z ziemniaków. Jest reprezentantką kuchni wiejskiej, ubogie j, ale jak przystało na takową jest posiłkiem doskonałym. Znamy nawet regionalną małopolską babkę, zwaną wojenną, która przygotowywana jest z obierek ziemniaków.

Jednak większość dzisiejszych przepisów nie jest tak radykalna. Babki są przeważnie na tyle bogate, by zawierać boczek czy słoninę . Ewa Wachowicz ma swój przepis, w którego skład wchodzi jeszcze jeden dodatek: śliwki.

babka kartoflana
fot. Canva
Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić

Babka Ewy Wachowicz

Wachowicz w swoim przepisie nie wspomina, czy śliwki mają być świeże, wędzone czy suszone . Jednak w każdym z tych wydań owoce będą niezwykłym dodatkiem do kartoflaka. Jeśli użyjemy wędzonych śliwek i takiego też boczku, otrzymamy zestawienie przywodzące na myśl ziemniaki z ogniska. Jednak w sezonie warto spróbować świeżych śliwek.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku (+ plastry do wyłożenia formy)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 150 g śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek

Przepis Ewy Wachowicz na kartoflaka

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy je z wody i przekładamy do miski. Tam mieszamy z rozbełtanym jajkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę.

Boczek kroimy w kostkę. Przysmażamy na patelni. Kiedy zmieni się w złociste skwarki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż będzie zeszklona.

Boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej . Wrzucamy też śliwki , pokrojone na mniejsze kawałki. Wyciskamy przez praskę czosnek . Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Wszystko razem mieszamy, by składniki były równomiernie rozprowadzone . Masę przekładamy do formy na babkę wyłożonej plastrami boczku. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż babka będzie rumiana i sucha w środku.

Wypróbuj też przepisy na placki po litewsku i podkręconą mizerię .

babka z ziemniaków
fot. Canva
Napakowany witaminami, cynkiem i żelazem. Każdy powinien poznać „zielone złoto”
Kroję banany i zalewam je tym kremem. To ostatnio moje ulubione ciasto
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy