Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję banany i zalewam je tym kremem. To ostatnio moje ulubione ciasto
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.08.2024 16:39

Kroję banany i zalewam je tym kremem. To ostatnio moje ulubione ciasto

masa na bananach
fot. youtube.com/appetizingtv

Takie ciasto z bananami o orzeźwiającym posmaku można przygotować dosłownie spędzając kilka minut w kuchni. Kruchy spód zestawiony z bananami i ściętą jogurtową masą stanowią doskonały kontrast faktur i smaków.

Ciasto bez pieczenia

To ciasto bez pieczenia jest szybkie w przygotowaniu nawet jak na produkt ze swojej kategorii. Niektóre takie ciasta potrzebują nocy w lodówce, by nabrać formy i faktury. Tymczasem żelatyna, której używamy w tym przepisie, zrobi swoje w pół popołudnia.

To jednak, co ciekawe w tym deserze, to zestawienie smaków i faktur. Masa jogurtowa i banany przełamane są chrupkością kruchego spodu. Ten zaś wnosi waniliową nutę do pary banan-czzekolada, jednej z najprostszych receptur deserowego smaku.

spód do ciasta
fot. youtube.com/appetizingtv
Ogórki do obiadu podaję zawsze z tym sosem. Smakują mi 100 razy bardziej, niż mizeria

Ciasto z bananami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing tv. Autorzy przypominają tam, że jeśli nie chcemy blendować herbatników, wystarczy pokruszyć je w moździerzu, albo nawet dnem szklanki czy butelki w miseczce. Można też zamienić herbatniki z jasnych na kakaowe, by dodać ciastu bez pieczenia pełni czekoladowego smaku.

Składniki

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 700 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 70 g cukru
  • Sok z połówki cytryny
  • 150 g masła
  • 15 g żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 banany

Bananowiec bez pieczenia

Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzątku. Ciastka kruszymy w blenderze i mieszamy w rozpuszczonym w rondelku i przestudzonym masłem. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uciskamy szklanką, wyrównując kruchy spód ciasta.

Na spód wykładamy plasterki bananów. Rozrobioną żelatynę mieszamy łopatką w misce z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy wiórki czekolady startej na tarce o drobnych okach. Wszystko mieszamy razem i wykładamy na banany. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszoną grubo czekoladą lub plasterkami bananów. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z buraczków z papryką i bezmięsnego schabowego Strzelczyka.

gotowe ciasto
fot. youtube.com/appetizingtv