Wachowicz dodaje do racuchów gęsty składnik. Wychodzą lekkie i puszyste
Rauchy lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz przyrządza je z wykorzystaniem kefiru, dzięki czemu są niezwykle lekkie i puszyste. Koniecznie ich spróbujcie — placuszki wprost rozpływają się w ustach. Dawno takich nie jedliście.
Jeśli szukacie pomysły na racuchy lekkie niczym chmurka, które jednocześnie będą pełne smaku i sycące, przepis Ewy Wachowicz z pewnością przypadnie wam do gustu. Miss Polski do zrobienia placuszków wykorzystuje kefir i to właśnie jemu danie zawdzięcza swoją konsystencję. Warto się skusić.
Przepis na lekkie racuchy według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1 litr kefiru
-
4 jaja
-
60 g cukru
-
640 g mąki pszennej
-
4 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 banany
-
4 średnie jabłka
-
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalnie dodatki:
-
bita śmietana i świeże owoce
-
cukier puder
-
sos czekoladowy
Jak zrobić puszyste racuchy? Ewa Wachowicz ma sprawdzony patent
Do dużej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie wlewamy kefir, po czym stopniowo dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy do czasu, aż składniki połączą się, tworząc na gładką masę.
Banany i jabłka obieramy. Kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do masy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki lub chochelki formujemy okrągłe placki.
Smażymy je do zrumienienia z obu stron. Racuchy osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Inne przepisy na smakowite placki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować je z wykorzystaniem serka waniliowego . Ten natomiast zdradza patent na s zybkie placki ziemniaczane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia
-
Czy można jeść surowego kalafiora? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę
-
Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad
Źródło: ewawachowicz