Smakosze.pl
canva/YelenaYemchuk

canva/Yana Gayvoronskaya

Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

3 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu z nas gotuje kalafiora przed podaniem. Prosta kulinarna praktyka nie jest jednak konieczna, bo warzywo nadaje się do spożycia na surowo. Czy każdy może sięgnąć po taki przysmak? Wyjaśniamy, jakie są korzyści i przeciwskazania.

Kalafior najczęściej podajemy jako dodatek do obiadu. Nierzadko trafia też do zup. O wiele rzadziej wykorzystywany jest do przygotowania surówki. Niektórzy bowiem nie zdają sobie sprawy z faktu, że warzywo można bezpiecznie spożywać bez uprzedniego upieczenia czy ugotowania.

Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedza niezwykła zupa paprykowa

Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedzą niezwykłą zupę paprykową, mamy przepis

CZYTAJ DALEJ

Kalafiora można i warto jeść na surowo

Spożywanie kalafiora w tej formie niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim sięganie po twarde, chrupiące produkty — a surowe warzywa niewątpliwie takie są — jest korzystne dla zębów i mięśni żuchwy, zwłaszcza u dzieci.

Co więcej, nieprzetworzone sezonowe białe warzywo zawiera więcej witaminy C i folianów, niż po obróbce termicznej. Surowy kalafior jest także trawiony wolniej i ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Czyni go doskonałym produktem dla cukrzyków.

Kto nie może sięgać po surowego kalafiora?

Smaczne białe warzywo będzie pasowało do wielu surówek. Niestety nie każdemu taki posiłek posłuży. Jedzenie surowego kalafiora należy ograniczyć, jeśli mamy problem z funkcjonowaniem tarczycy. Ogranicza on bowiem wykorzystanie jodu przez ten organ i może prowadzić do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.

Wolne trawienie surowego kalafiora może przyczyniać się do występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ta forma warzywa jest niewskazana w diecie osób cierpiących na choroby zapalnych jelit czy wrzody żołądka.

Kilka pomysłów na smaczne dania z kalafiorem znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule prezentujemy przepis na znakomitą zupę na bazie tego warzywa z dodatkiem sera żółtego. Być może spodoba wam się również ta smakowita pieczona w panierce wersja.

Wiemy, czy można jeść surowego kalafiora

canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy piana na miodzie jest szkodliwa?

Produkty

Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać

Czytaj więcej >