Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę
Wielu z nas gotuje kalafiora przed podaniem. Prosta kulinarna praktyka nie jest jednak konieczna, bo warzywo nadaje się do spożycia na surowo. Czy każdy może sięgnąć po taki przysmak? Wyjaśniamy, jakie są korzyści i przeciwskazania.
Kalafior najczęściej podajemy jako dodatek do obiadu. Nierzadko trafia też do zup. O wiele rzadziej wykorzystywany jest do przygotowania surówki. Niektórzy bowiem nie zdają sobie sprawy z faktu, że warzywo można bezpiecznie spożywać bez uprzedniego upieczenia czy ugotowania.
Kalafiora można i warto jeść na surowo
Spożywanie kalafiora w tej formie niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim sięganie po twarde, chrupiące produkty — a surowe warzywa niewątpliwie takie są — jest korzystne dla zębów i mięśni żuchwy, zwłaszcza u dzieci.
Co więcej, nieprzetworzone sezonowe białe warzywo zawiera więcej witaminy C i folianów, niż po obróbce termicznej. Surowy kalafior jest także trawiony wolniej i ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Czyni go doskonałym produktem dla cukrzyków.
Kto nie może sięgać po surowego kalafiora?
Smaczne białe warzywo będzie pasowało do wielu surówek. Niestety nie każdemu taki posiłek posłuży. Jedzenie surowego kalafiora należy ograniczyć, jeśli mamy problem z funkcjonowaniem tarczycy. Ogranicza on bowiem wykorzystanie jodu przez ten organ i może prowadzić do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
Wolne trawienie surowego kalafiora może przyczyniać się do występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ta forma warzywa jest niewskazana w diecie osób cierpiących na choroby zapalnych jelit czy wrzody żołądka.
Kilka pomysłów na smaczne dania z kalafiorem znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule prezentujemy przepis na znakomitą zupę na bazie tego warzywa z dodatkiem sera żółtego. Być może spodoba wam się również ta smakowita pieczona w panierce wersja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak
Źródło: polki