Smakosze.pl
canva/YelenaYemchuk

canva/Yana Gayvoronskaya

Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

3 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wielu z nas gotuje kalafiora przed podaniem. Prosta kulinarna praktyka nie jest jednak konieczna, bo warzywo nadaje się do spożycia na surowo. Czy każdy może sięgnąć po taki przysmak? Wyjaśniamy, jakie są korzyści i przeciwskazania.

Kalafior najczęściej podajemy jako dodatek do obiadu. Nierzadko trafia też do zup. O wiele rzadziej wykorzystywany jest do przygotowania surówki. Niektórzy bowiem nie zdają sobie sprawy z faktu, że warzywo można bezpiecznie spożywać bez uprzedniego upieczenia czy ugotowania.

Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedza niezwykła zupa paprykowa

Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedzą niezwykłą zupę paprykową, mamy przepis

CZYTAJ DALEJ

Kalafiora można i warto jeść na surowo

Spożywanie kalafiora w tej formie niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim sięganie po twarde, chrupiące produkty — a surowe warzywa niewątpliwie takie są — jest korzystne dla zębów i mięśni żuchwy, zwłaszcza u dzieci.

Co więcej, nieprzetworzone sezonowe białe warzywo zawiera więcej witaminy C i folianów, niż po obróbce termicznej. Surowy kalafior jest także trawiony wolniej i ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Czyni go doskonałym produktem dla cukrzyków.

Kto nie może sięgać po surowego kalafiora?

Smaczne białe warzywo będzie pasowało do wielu surówek. Niestety nie każdemu taki posiłek posłuży. Jedzenie surowego kalafiora należy ograniczyć, jeśli mamy problem z funkcjonowaniem tarczycy. Ogranicza on bowiem wykorzystanie jodu przez ten organ i może prowadzić do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.

Wolne trawienie surowego kalafiora może przyczyniać się do występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ta forma warzywa jest niewskazana w diecie osób cierpiących na choroby zapalnych jelit czy wrzody żołądka.

Kilka pomysłów na smaczne dania z kalafiorem znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule prezentujemy przepis na znakomitą zupę na bazie tego warzywa z dodatkiem sera żółtego. Być może spodoba wam się również ta smakowita pieczona w panierce wersja.

Wiemy, czy można jeść surowego kalafiora

canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sardynki okiem dietetyka

Produkty

Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb

Czytaj więcej >
parówki dietetyczka

Produkty

Które parówki są najlepszym wyborem? Dietetyczka nie ma wątpliwości, wskazała konkretne produkty

Czytaj więcej >

Produkty

Czego nie należy wstawiać do lodówki? Polacy popełniają błąd za błędem

Czytaj więcej >
Niższe ceny chleba

Produkty

Chleb będzie w końcu tańszy? Jest nadzieja, decyzja już zapadła

Czytaj więcej >
Co oznacza biała obwódka na pączku?

Produkty

Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie

Czytaj więcej >
masło czy margaryna

Produkty

Dietetyk porównał masło i margarynę. Zdecydowanie bardziej poleca 1 z produktów

Czytaj więcej >