Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.09.2022 13:47

Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad

Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad
TRICOLORS/East News, canva/Mykola Lunov

Zapiekanka warzywna z serem mozzarella jest świetnym pomysłem na lekki i sycący obiad, a także na kolację na ciepło dla całej rodziny. Anna Lewandowska zapiekankę doprawia suszonym oregano, który rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.

Przepisy od Anny Lewandowskiej są zawsze lekkie, zdrowe i sycące. Tym razem zdradziła swój patent na pyszną zapiekankę warzywną, w której znajdziemy między innymi batata, cukinię i pomidory koktajlowe. Całe danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a przygotujesz je naprawdę szybko.

Zapiekanka warzywna to świetna alternatywa dla ciężkich zapiekanek z mięsem i ciężkimi serami. Zapiekanka, w której królują warzywa jest równie smaczna i przede wszystkim lekka i delikatna. Koniecznie musisz jej spróbować. Wszystkie składniki łączy włoski ser mozzarella.

Zapiekankę możesz wzbogacić również o swoje ulubione warzywa, np. paprykę, czy buraka. Każde warzywo będzie smakować wyśmienicie, kiedy zapieczesz je z delikatną mozzarellą, suszonym oregano i skropisz oliwą. Zapiekanka warzywna nie ma sobie równych.

Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • batat

  • średnia cukinia

  • 3 ząbki czosnku

  • garść różyczek brokułu

  • garść pomidorków koktajlowych

  • 200 g sera mozzarella

  • łyżka oregano

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić lekką i sycącą zapiekankę? Będzie świetnym pomysłem na obiad i na kolację na ciepło

Batata obierz i pokrój w plastry, pokrój również cukinię, czosnek, przygotuj małe różyczki brokułu, przekrój na pół pomidory koktajlowe, pokrój w plastry mozzarellę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do naczynia włóż wszystkie warzywa, przekładaj je mozzarellą. Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym oregano i skrop oliwą.

Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.

Pomysł na równie pyszne i szybkie danie? Przygotuj zapiekankę z cukinii i kurczaka. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną jest także lekka i sycąca, smacznego.

Mozzarella
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba