Smakosze.pl Porady Wachowicz dodaje go do zupy kalafiorowej zamiast śmietany. Wychodzi o wiele delikatniejsza
Fot. Canva/ Dar1930; Wikimedia/ Serecki

Wachowicz dodaje go do zupy kalafiorowej zamiast śmietany. Wychodzi o wiele delikatniejsza

7 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o śmietanie do zupy kalafiorowej. Znana kucharka - Ewa Wachowicz - zabiela tę zupę inny składnikiem. Dzięki niemu jest delikatniejsza, a według opinii wielu smakoszy - nawet smaczniejsza. Wypróbuj zupę z tym składnikiem, a już nigdy nie będziesz robiła jej inaczej.

Zupa kalafiorowa najlepsza na obiad

Zupa kalafiorowa często je pomijana, a to przecież jedna z najsmaczniejszych zup. Jest doskonała, ponieważ dzięki sporej ilości jarzyn dostarcza organizmowi potrzebnych witamin.

Nie każdy jednak wie, że może smakować ona znacznie lepiej, a w dodatku będzie delikatniejsza. Wystarczy dodać do niej polecany przez Ewę Wachowicz składnik, który naprawdę odmieni tę zwyczajną zupę. Domownicy jak nigdy dotąd poproszą o dokładkę.

kala.jpg
Fot. Canva/arfo
Masz w planach mrożenie koperku? Pominiesz jedną czynność i będzie do niczego

Wachowicz nie używa śmietany

Zabielanie zupy zagęszcza ją, a w dodatku nadaje kremowości. Przyjęło się, że najlepszym składnikiem do tego jest śmietana. Ewa Wachowicz zupełnie jej nie używa, bo zastąpiła ją innym składnikiem. Dzięki niemu zupa jest o wiele delikatniejsza i ma bardzo kremową konsystencję.

Tym tajemniczym składnikiem okazuje się serek mascarpone. Składnik, choć zaskakujący, z całą pewnością wart jest ryzyka. Zupa kalafiorowa nigdy nie smakowała lepiej.

Kiedy dodać mascarpone do zupy kalafiorowej?

Skoro już wiesz, czym zabielić śmietanę, to teraz przyszła kolej na wyjaśnienie, jak to zrobić. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na odpowiedzi moment dodania serka mascarpone.

Serek dodaj dopiero wtedy, kiedy wszystkie gotowane warzywa zmiękną. Oprócz mascarpone dorzuć także posiekaną dymkę, szczypiorek oraz przypraw zupę pieprzem i solą. Tak robi Ewa Wachowicz i faktycznie jej kalafiorowa smakuje wybornie. Przekonaj się o tym, przygotowując ją z przepisu znanej kucharki. Sprawdź inny przepis Wachowicz na farsz do pierogów oraz dowiedz się, dlaczego Bosacka skrytykowała sos Makłowicza .

mascarpone.jpg
Fot. Canva/ANDREA CASCUNA
Eksperci są jednomyślni. Nie ma gorszej metody kiszenia ogórków
Ten przepis na pierogi na jagodach dostałem od babci. Nie ma lepszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy