Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zna taki farsz do pierogów, że głowa mała. Wszystkie ruskie i mięsne mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.06.2024 13:12

Wachowicz zna taki farsz do pierogów, że głowa mała. Wszystkie ruskie i mięsne mogą się schować

pierogi
Fot. Canva/Dar1930, Instagram/ewawachowicz

Pierogi od Ewy Wachowicz smakują i jednocześnie zaskakują. Wszystko przez farsz, jaki do pierogów przyrządza znana restauratorka. Przygotuj go w swojej kuchni i przekonaj się sama. Po prostu rozpływa się w ustach.

Farsz do pierogów, że palce lizać

Pierogi są zawsze dobrym pomysłem na obiad. Zwykle wypełnione są farszem mięsnym, grzybowym albo zrobionym z twarogu i ziemniaków. Wiadomo, lubimy wszystkie pierogi, ale warto też poznać to danie z zupełnie nowym farszem. Przyrządza je Ewa Wachowicz

Pierogi z farszem z białej kapusty i cebuli to prawdziwy strzał w 10. Receptura od znanej restauratorki daje pyszny efekt w kuchni. Tak dobrych pierogów jeszcze nie jadłeś. Dlatego warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz. Znajdziesz go poniżej. 

biała kapusta
Fot. Canva/Olga Kriger
Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak

Jak zrobić pierogi z farszem z białej kapusty od Ewy Wachowicz?

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:

  • ¼ główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowania dania zacznij od przesiania mąki na stolnicę i zaparzenia jej wrzątkiem. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj mąkę nożem. Wbij jajko, wlej oliwę i posiekaj nożem. Potem dokładnie wyrabiaj, a następnie ciasto przykryj miską i odstaw na chwilę.

Teraz zajmij się farszem. Kapustę poszatkuj i obgotuj. Następnie wystudź i odcedź. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi partiami gotuj w osolonym wrzątku. Wyławiaj do miski z zimną wodą i odcedź.

Pierogi z białą kapustą na obiad

Pierogi podaj okraszone podsmażoną cebulką. Smakują, że palce lizać, a farsz jest dużo lepszy niż mięsny lub z sera i ziemniaków. Dlatego skorzystaj z przepisu od Ewy Wachowicz na te wyjątkowe pierogi. Są tak pyszne, że warto zrobić ich od razu więcej. 

Dzięki recepturze od znanej restauratorki szybko zrobisz to danie. Farsz jest znakomity i sprawi, że dokładek pierogów nie będzie końca. Cała rodzina chętnie zje tak pyszny obiad. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić paprykę w smacznej zalewie. Podawaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na marynowane ziemniaki. 

pierogi
Fot. Canva/graletta

Źródło: ewawachowicz.pl