Smakosze.pl Przepisy Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem. Wielki smakołyk w zachwycającej wersji
Pawel Wodzynski/East News, canva/CCat82

Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem. Wielki smakołyk w zachwycającej wersji

19 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiacie się, co dziś wrzucić na ruszt? A może wielki smakołyk w zachwycającej wersji? Ewa Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem, którym jest kapusta kiszona. W ten sposób powstaje pełne, sycące danie, które można podać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Kaszanka jest wędliną podrobową, która ma wielbicieli i licznych przeciwników. Ci jednak, którzy choć raz jej spróbowali, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Choć można ją jeść na zimno, najsmaczniejsza jest smażona lub pieczona na grillu.

Kaszankę zwykle łączy się z cebulą, czasem też z jabłkiem. Ewa Wachowicz pokusiła się na ciekawe zestawienie jej z kiszoną kapustą. Zawija oba produkty w folię aluminiową i piecze na ruszcie grilla. Efekt jest naprawdę bardzo smaczny. Przekonajcie się o tym sami.

Przepis Ewy Wachowicz na kaszankę z rusztu

Składniki:

  • 1-2 cebule

  • olej

  • 4 kawałki kaszanki

  • ok. 50 dag kiszonej kapusty

  • pieprz

Przygotowanie kaszanki z kiszoną kapustą

Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w plastry lub w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na niej cebulę, usmaż ją na rumiano.

Cztery kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem po błyszczącej stronie. Na każdym kawałku połóż trochę posiekanej kapusty, potem kaszankę, znów trochę kapusty. Całość posyp cebulą.

Kaszankę z dodatkami zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie grilla. Piecz 15-20 minut. W połowie pieczenia kaszankę obróć.

Wskazówka:

Kaszankę z kiszoną kapustą możesz też posypać gotową, prażoną cebulą. Dzięki temu będzie przy niej jeszcze mniej pracy, a smak pozostanie wspaniały.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kaszankę pieczoną z cebulą , a także na kaszankę z patelni .

kaszanka
canva/ArtCookStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy